Al Consell hi eren presents representants dels Països Baixos i Austràlia, afectats per la tragèdia.
Al Consell hi eren presents representants dels Països Baixos i Austràlia, afectats per la tragèdia.
Nova York

Nacions Unides reclama en una resolució l'accés lliure a la zona on va caure l'avió de Malaysia Airlines

Els Estats Units acusen Rússia de posar pals a les rodes de la investigació, mentre Moscou retreu a Washington que utilitzi la tragèdia políticament

RedaccióActualitzat

El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat una resolució per unanimitat en què reclama l'accés lliure a la zona on es va estavella l'avió MH17 de Malaysia Airlines per poder investigar, amb garanties, què va provocar la caiguda de l'aparell.

Els Estats Units han tornat a criticar Rússia per culpar Ucraïna del sinistre del vol MH17 de Malaysia Airlines i per no fer res per evitar que els rebels manipulessin les resta de l'avió. Barack Obama ha demanat al seu homòleg rus, Vladimir Putin, que intercedeixi per facilitar la investigació internacional.  

Un gest en aquest sentit podria ser el suport de Moscou a la proposta aprovada pel Consell. L'ambaixadora nord-americana, Samantha Power, ha donat "la benvinguda al suport rus, però no hauria estat necessària cap resolució si Rússia hagués utilitzat la seva influència amb els separatistes". Hi ha hagut una "clara intenció d'obstruir la investigació", un comportament que "tothom ha condemnat" menys Moscou, ha afegit Power.

Sobre les acusacions de Rússia contra Ucraïna, l'ambaixadora ha assegurat que si hagués estat aquest país, "amb tota seguretat el president" Putin "hauria demanat als separatistes que preservessin les proves".

A la sessió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides han participat, a banda dels ambaixadors dels països membres, diversos ministres d'Exteriors dels països afectats, com els Països Baixos i Austràlia. La primera ministra australiana, Julie Bishop, considera que Moscou podria haver evitat la "contaminació" del lloc de l'impacte i la desaparició de proves. El seu país no descansarà fins que aconsegueixi "assegurar dignitat, respecte i justícia" per als morts.

El seu homòleg holandès, Frans Timmermans, ha lamentat que Putin no hagi mostrat fins avui "un compromís ferm" a favor de la investigació internacional i ha assegurat que si Rússia no influeix als separatistes es veurà cada cop més aïllat a la comunitat internacional.

L'ambaixador rus a les Nacions Unides, Vitali Txurkin, ha respost a les crítiques dels Estats Units i ha acusat la Casa Blanca d'estar mal informada i convertir "la conversa sobre la tragèdia en una farsa".

Anar al contingut