El Caire / Gaza

Kerry reclama un alto el foc des d'Egipte i anuncia una ajuda de 47 milions de dòlars per a la població civil de Gaza

El secretari d'Estat nord-americà anuncia una ajuda humanitària de 47 milions de dòlars per a la població civil de Gaza

RedaccióActualitzat

El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha demanat a Hamas que accepti un alto el foc per aturar la violència a Gaza. Kerry és des d'aquest dimarts a Egipte amb la intenció d'accelerar un acord diplomàtic que permeti arribar a la fi de les hostilitats entre Israel i Hamas. Kerry s'ha reunit al Caire amb responsables egipcis i amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, per intentar aturar la violència al Pròxim Orient, l'endemà que el president des EUA, Barack Obama, expressés una "greu preocupació" davant del degoteig de morts de civils palestins.

En una compareixença conjunta amb el màxim dirigent de les Nacions Unides, el cap de la diplomàcia nord-americana ha anunciat una ajuda humanitària de 47 milions de dòlars que els Estats Units atorgaran per atendre a les necessitats de la població civil de Gaza. Aquests diners es destinaran bàsicament a allotjament, aliments i medicaments, segons ha comunicat el Departament d'Estat. Kerry ha fet una crida a evitar la mort de civils, tot i que també ha reivindicat el dret d'Israel a defensar-se.

Kerry ha destacat que Hamas "ha disparat míssils contra barris israelians i ha matat i segrestat ciutadans israelians". Ha afegit que "s'ha vist Israel respondre a aquests atacs" i, tot i proclamar una vegada més el "dret d'Israel a defensar-se", ha remarcat que els afectats per la crisi són "els centenars de civils innocents que han perdut la vida a Gaza". Kerry ha instat Hamas i Isreal a acceptar "necessàriament" un alto el foc.

En la seva visita al Pròxim Orient, el secretari d'Estat nord-americà té previstes també converses amb l'emirat de Qatar, que té estrets vincles amb Hamas. En aquest sentit, Kerry ha defensat el marc egipci com l'únic vàlid per frenar la violència, davant de les especulacions sobre la mediació de Qatar i Turquia.

Un soldat desaparegut en una altra nit de bombardejos

Mentrestant, la nit de dilluns a dimarts han continuat els bombardejos de les forces israelianes sobre territori palestí. Dos soldats israelians han mort en combats a la Franja i set soldats més han resultat ferits, tres dels quals greus. A més, Israel ha confirmat que un soldat es troba desaparegut a Gaza. Hores més tard s'ha confirmat que es tracta de Shaul Aron. El soldat va desaparèixer la nit de dissabte a diumenge, en un incident en què un blindat israelià va ser atacat amb un coet antitanc.

Amb aquestes víctimes, el nombre de militars israelians morts en l'ofensiva contra Hamas s'eleva a 27. Paral·lelament, en les dues setmanes que fa que dura l'operació "Marge Protector", els palestins morts ja són més de 600, la majoria dels quals civils.

En els cinc dies que fa que va començar l'ofensiva terrestre a Gaza, les forces armades israelianes han descobert 66 boques de 23 túnels que conduïen a Israel. La localització i destrucció dels túnels és un dels objectius prioritaris de l'operació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut