Madrid

El FROB reconeix haver perdut el gruix de les ajudes de l'Estat en la venda de Catalunya Banc al BBVA

L'organisme assegura que ha estat "impossible" recuperar els 12.622 milions d'euros públics injectats fins al 2012.

RedaccióActualitzat

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, FROB, defensa l'operació de venda de Catalunya Banc al BBVA perquè considera que era "la més viable", tot i que és conscient que no s'ha pogut recuperar el gruix de les ajudes concedides a l'entitat catalana. Segons l'organisme, la venda per 1.187 milions d'euros és un "resultat bo", encara que el preu final de la subhasta implica que els contribuents han perdut 11.839 dels milions euros que l'Estat va injectar a Catalunya Banc. Les mateixes fonts assenyalen que Catalunya Banc ha rebut directament de l'Estat 12.622 milions d'euros en injecció de capital públic per cobrir pèrdues que s'havien generat per una gestió "com a mínim imprudent" de l'entitat.

El FROB afegeix que, encara que tenia marge fins al 2016 per culminar l'operació, els assessors havien demanat la venda de l'entitat tan aviat com fos possible per evitar més deterioraments. El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària diu que volia tancar el procés "amb el menor cost possible". Aquesta institució afirma que recuperar el total de diners públics era "impossible" i ha assegurat que només ha tingut en compte criteris "quantitatius" a l'hora d'assignar l'entitat al BBVA.

A més, el FROB ha apuntat que alguna de les ofertes dels altres dos bancs que s'havien presentat, Santander i CaixaBank, contenia elements "molt discutibles" i fins i tot "inacceptables", mentre que l'oferta guanyadora garantia que "no s'hauran d'injectar més diners a aquesta entitat". Segons aquestes fonts, les dues ofertes perdedores oferien un preu més alt a condició de l'establiment d'una sèrie de garanties "que no es podien oferir" i que la pròpia Unió Europea no hagués permès.

El BBVA considera que Catalunya Banc li aportarà 300 milions d'euros de beneficis l'any a partir del 2018. El banc presidit per Francisco González assegura que la compra de l'entitat catalana per prop de 1.200 milions d'euros té molt pocs riscos i generarà valor des del començament.

Des del govern, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha expressat els seus dubtes sobre el resultat final del procés, perquè "la concentració bancària en poques mans pot ser un handicap per als inversors".

Els sindicats de Catalunya Banc valoren positivament l'adjudicació de l'entitat a BBVA, encara que demanen al comprador que porti a terme la integració de forma negociada, prioritzant el manteniment de l'ocupació i les condicions laborals de la plantilla. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut