Barcelona

Montoro anuncia mesures per "donar més liquiditat a les autonomies que ho necessiten amb urgència"

El ministre d'Hisenda diu que estan "en condicions de poder reestructurar el crèdit del fons de liquiditat autonòmica"

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha avançat aquest dimarts que el govern espanyol està "en condicions de poder reestructurar el crèdit del fons de liquiditat autonòmica (FLA)", una mesura amb quèe, segons Montoro, l'executiu pretén "donar més liquiditat a les autonomies que ho necessiten amb urgència", entre elles Catalunya.

El ministre ha fet aquest anunci durant una conferència organitzada pel Cercle d'Economia a Barcelona sobre la recuperació econòmica i la reforma fiscal. Montoro ha repassat les autonomies que van acudir al FLA i que han de tornar els diners rebuts, com Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia, i que encara no poden accedir als mercats pel seu compte per finançar-se. El titular d'Hisenda ha explicat: "Des del govern espanyol continuem entestats a fer tot el que estigui a les nostres mans per finançar a curt termini els serveis públics", com ja ha fet amb altres mesures, ha dit, com l'anunci d'ajornar les liquidacions negatives a favor de l'Estat que han d'abonar els organismes territorials.

El ministre ha insistit que l'executiu de Rajoy ha contribuït els últims anys a finançar els serveis públics donant suport a les administracions locals i autonòmiques amb el fons de proveïdors i el FLA, "cobrint la part dels serveis que no cobreix el sistema de finançament actual, que no m'agrada gens", recordant que el PP hi va votar en contra".

Cristóbal Montoro ha afirmat: "Els impostos de tots no arriben." El ministre assenyala que això provoca que l'Estat hi hagi acudit a l'emissió de deute als mercats, que han respost i que, segons ell, ho continuaran fent sempre que continuï el compromís amb la reducció del dèficit públic.

Des de la Generalitat, el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha manifestat "una altíssima prudència" davant aquest anunci, "venint del senyor Montoro". En la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts, Homs ha criticat que en els darrers anys el ministre d'Hisenda "ha demostrat una capacitat creativa a l'hora de generar titulars", però posteriorment "la realitat no aguanta molts dels titulars de Montoro".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut