Brussel·les

La UE pacta més sancions contra Rússia si no coopera en la investigació de l'avió abatut a Donetsk

Els ministres d'Exteriors europeus reclamen a Moscou "plena cooperació" en la investigació de l'avió atacat suposadament per un míssil a Donetsk

RedaccióActualitzat

La Unió Europea ha pactat imposar més sancions diplomàtiques a Rússia si no canvia d'actitud en la crisi ucraïnesa. En aquest sentit, la UE ha exigit al Kremlin "plena cooperació" en la investigació oberta sobre l'avió de passatgers abatut suposadament per un míssil dijous a l'est d'Ucraïna, en una zona controlada pels rebels prorussos. Si no s'assoleix aquesta cooperació, hi haurà represàlies.

Els ministres d'Afers Estrangers dels 28, reunits a Brussel·les, han demanat a la Comissió Europea que tingui les sancions a punt aquest dijous, que s'haurà de decidir si es tensa més la corda i es convoca una cimera per executar les represàlies més dures. També dijous se sabrà a quines persones i empreses s'apliquen la congelació de béns i la prohibició d'entrar a la UE.

Els ministres han acordat també restriccions de capital i en matèria de defensa i alta tecnologiaSegons la declaració difosa després de la reunió, la UE insta Rússia a "aturar el subministrament d'armes" i el suport militar als insurgents i avisa Moscou que endurirà les sancions que ja va acordar per "l'annexió de Crimea i la desestabilització de l'est d'Ucraïna". A més de mostrar el condol per les víctimes de l'MH17, crida a un alto el foc i a restablir "la integritat territorial d'Ucraïna". 

El titular d'Afers Estrangers britànic, Philip Hammond, ha assegurat que els 28 estan d'acord a estudiar l'embargament de la venda d'armes a Rússia i a posar-li traves en l'accés als mercats financers i en l'alta tecnologia útil per al sector energètic. De tota manera, perquè aquestes mesures tiressin endavant és necessària una reunió dels caps d'estat i de govern

Per la seva part, el ministre espanyol del ram, José Manuel García-Margallo, ha afirmat que el conflicte a Ucraïna és l'amenaça "més seriosa" per a la Unió des de la fi de la Guerra Freda i ha defensat "una reacció" a la UE. 

En el debat previ hi ha hagut tensions, perquè governs com el britànic o el lituà han demanat més fermesa davant Moscou. 

Enmig de la polèmica hi ha França, que concentra les crítiques per la venda de vaixells militars Mistral a Rússia, el primer dels quals ha d'arribar a mans russes a la tardor. El president francès, François Hollande, va afirmar dilluns que el primer vaixell arribarà en el termini previst perquè Rússia "ha pagat" però va advertir que el lliurament de la segona nau "dependrà de l'actitud" de Moscou en el conflicte amb Ucraïna.

El govern d'Holanda, d'on eren la majoria de víctimes mortals, ha eludit parlar de penalitzacions i s'ha limitat a dir que "no s'oposarà a les sancions", encara que la seva prioritat és ara avançar en la identificació de les despulles i la investigació dels fets. 

El missatge que arriba des del Kremlin és, de moment, de cooperació. El president rus, Vladímir Putin, ha afirmat que farà el que estigui al seu abast per contribuir a la investigació, tal com li ha demanat també el president nord-americà, Barack Obama

"Rússia farà tot el que estigui a les seves mans perquè hi hagi una investigació completa, que impliqui totes les parts, amb profunditat i transparència", ha afirmat Putin, segons les agències de notícies del seu país. 

La mobilització diplomàtica té lloc quan les restes mortals de les 298 víctimes del Boeing-777 estan a punt de ser traslladades d'Ucraïna a Holanda. Mentrestant, especialistes britànics analitzaran les caixes del vol MH17, que ja estan sota la tutela de Malàisia

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut