Otegi, en el moment d'abandonar el centre penitenciari, en un dels permisos que se li han concedit.
Otegi, en el moment d'abandonar el centre penitenciari, en un dels permisos que se li han concedit.
Madrid

Arnaldo Otegi continuarà a la presó fins que acabi la condemna després que el TC li ha rebutjat el recurs

Set magistrats del Constitucional han rebutjat el recurs de l'exportaveu de Batasuna i han avalat la condemna de sis anys i mig que el Suprem li va imposar

RedaccióActualitzat

Arnaldo Otegi seguirà a la presó. El Tribunal Constitucional avala la condemna de sis anys i mig de presó que el Suprem li va imposar per intentar reconstruir Batasuna a través de Betargune.

Els magistrats del Constitucional han votat el recurs d'empara que va interposar Otegi i per set vots a favor i cinc en contra han decidit que l'exportaveu de Batasuna compleixi la pena de presó que té imposada. És a dir, que haurà de complir la condemna íntegrament.

Otegi va ingressar a presó el mes d'octubre del 2009 per un cas que també afecta els dirigents abertzales Miren Zabalera, Arkaiz Rodríguez Torres i Sonia Jacinto García, que també van afegir-se al recurs. El que encara s'ha de resoldre és el recurs de Rafael Díez Usabiaga.

La justícia ja ha rebutjat dues vegades l'excarceració de l'exdirigent abertzale, el juny del 2013 i el maig passat, emparant-se en la gravetat del delicte pel qual va ser condemnat. Otegi va demanar suspendre provisionalment l'empresonament perquè ja havia complert tres quartes part de la condemna, però la resposta va ser negativa.

L'Audiència Nacional va condemnar Otegi a deu anys de presó per intentar tornar a posar en marxa Batasuna, però el Tribunal Suprem va rebaixar la pena a sis anys i mig perquè entenia que tant ell com l'exdirigent del sindicat LAB Rafael Díez Usabiaga pertanyien a ETA però no en qualitat de "dirigents".

Abans de resoldre el recurs d'empara, el TC ha ha rebutjat per unanimitat l'admissió a tràmit de la recusació que Otegi plantejava contra el nou magistrat del tribunal, Antonio Narváez, tenint en compte que va ser fiscal del Suprem en la demanda d'il·legalització de Sortu, que no va prosperar.

Anar al contingut