Madrid

L'Estat xifra en 8.455 milions el dèficit fiscal de Catalunya

Segons Hisenda, només 1.500 milions del dèficit català podrien resultar d'un tracte discriminatori

RedaccióActualitzat

Catalunya té un dèficit fiscal de 8.455 milions d'euros, segons l'Estat. Les dades de les balances fiscals, que ha presentat aquest matí Ángel de la Fuente, director de la Fundació d'Estudis Fedea, rebaixen substancialment els càlculs fets per la Generalitat. A més, situen al capdavant de les comunitats amb saldo negatiu la de Madrid, amb 16.723 milions, pràcticament el doble del que té Catalunya.

El càlcul del Ministeri d'Hisenda contrasta amb les dades del govern català, que situa en 15.006 milions d'euros el dèficit fiscal de Catalunya amb l'administració central el 2011, l'últim any amb dades disponibles. La xifra és el resultat d'aplicar el mètode del flux monetari, que mesura l'impacte econòmic que generen les inversions de l'administració espanyola a Catalunya. Amb el mètode de càrrega-benefici, el dèficit se situaria aquest any en 11.087 milions d'euros. És el mateix mètode que ha fet servir el Ministeri d'Hisenda, però han destacat que no és comparable perquè hi han introduït modificacions.

Madrid, Catalunya, el País Valencià i les Balears, amb saldos negatius

L'estudi situa al capdavant la Comunitat de Madrid, que rep de l'Estat 16.723 milions d'euros menys dels que hi aporta. Segons aquests càlculs, Catalunya se situa com la segona comunitat, per sobre del País Valencià, amb més de 2.000 milions, i les Balears, amb 1.483 milions d'euros de saldo negatiu. En el saldo positiu, s'hi situen el País Basc, amb 1.576 milions d'euros, i Andalusia, que té un saldo favorable de 7.421 milions d'euros.

"Catalunya no està maltractada fiscalment per l'Estat"

L'economista Ángel de la Fuente ha destacat en la seva compareixença la "transparència" del ministeri publicant aquestes dades, i ha demanat no barrejar conceptes. De la Fuente assenyala que una de les conclusions més rellevants del càlcul és que la despesa de l'Estat per habitant a Catalunya està ''lleugerament'' per sobre de la mitjana de despesa per habitant del conjunt d'Espanya.

L'expert del ministeri ha justificat el dèficit de Catalunya de 8.455 milions perquè els catalans són més rics i paguen més, alhora que generen més ingressos a l'Estat. D'aquesta xifra, però, només 1.500 milions podrien resultar, segons els experts d'Hisenda, d'un tracte discriminatori. Només en podria correspondre, doncs, un 17% del total, segons Ángel de la Fuente, que ho ha comparat amb la situació de Madrid: "Madrid figura al capdavant perquè és una de les comunitats més riques d'Espanya. Aquí es paguen molts impostos, per la mateixa raó que Catalunya. Hi ha més rics i aquesta gent paga més impostos". En tot cas, l'economista assegura que les balances fiscals demostren que "Catalunya no està 'maltractada' fiscalment per l'Estat".

​El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha assegurat que al darrere d'aquestes balances fiscals hi ha un "interès polític".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut