El resultat de la votació a la Comissió de Drets Humans de l'ONU, en una pantalla. (Foto: @UN_HRC)
El resultat de la votació a la Comissió de Drets Humans de l'ONU. (Foto: @UN_HRC)
Ginebra

El Consell de Drets Humans de l'ONU obre una investigació per possibles crims de guerra a Gaza

Amb l'únic vot en contra dels Estats Units i l'abstenció de molts països europeus, el Consell de Drets Humans ha acordat investigar l'ofensiva israeliana i ha condemnat els "atacs desproporcionats i indiscrimats" a la franja

RedaccióActualitzat

L'ONU ha obert una investigació per possibles crims de guerra en l'ofensiva d'Israel a Gaza després de l'assassinat de tres estudiants israelians. La Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides ha acordat, amb l'únic vot en contra dels Estats Units, obrir aquesta investigació per determinar si s'ha "violat la llei humanitària internacional fins al punt de constituir crims de guerra", tal com ha apuntat l'alta comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Navi Pillay, en el seu discurs. El govern israelià ha considerat "una paròdia" la investigació, segons un comunicat de l'oficina del primer ministre, Benjamin Netanyahu.

Dels 47 estats membres del consell, 29 han votat a favor d'una resolució que condemna l'acció d'Israel, mentre que hi ha hagut 17 abstencions, una opció que han subscrit tots els països europeus membres del consell, entre els quals hi ha França, el Regne Unit i Alemanya. Tots s'ha mostrat crítics amb el fet que s'ha obviat el llançament de coets des de Gaza cap al territori israelià. Només els EUA hi han votat en contra, al·legant que el text no ajuda a aturar la violència. El representant nord-americà no ha fet cap referència a l'ofensiva israeliana i s'ha limitat a rebutjar els atacs de Hamas.

El text qüestiona la voluntat d'Israel de construir una relació pacífica amb Palestina i condemna la "massiva operació militar" que ha comportat "atacs desproporcionats i indiscriminats, i ha tingut com a resultat greus violacions dels drets humans de la població civil palestina".

L'alta comissionada ha recordat que, en 17 dies, Gaza ha estat objectiu de 2.100 bombardejos i hi ha hagut més de 650 morts, 4.000 ferits i 140.000 refugiats. L'ONU ha remarcat que entre les víctimes dels bombardejos hi ha set nens, quatre dels quals mentre jugaven a la platja, i dues dones en cadira de rodes que eren en un centre per a persones amb discapacitat.

Pillay ha carregat contra l'ofensiva del govern de Benjamin Netanyahu un ple especial sobre la pitjor onada de violència dels últims anys entre Israel i els islamistes de Hamas a la Franja de Gaza. El ple s'ha fet a petició dels països àrabs. 

També en el front diplomàtic, el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha arribat a Israel per intentar aturar la violència a la regió. Kerry vol discutir un possible alto el foc amb el primer ministre hebreu, Benjamin Netanyahu. També preveu entrevistar-se amb el president de Palestina, Mahmud Abbas, i amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, igualment de visita a la regió, que des de Jordània ha qualificat de "catastròfica" perquè "cada hora dels últims dotze dies un nen palestí ha estat assassinat". 

Fins ara, tots els intents de nord-americans i de l'ONU per la pau han estat infructuosos. El líder de Hamas, Khaled Mechaal, ha rebutjat des de Qatar un alto el foc amb Israel si no s'aixeca el bloqueig imposat des del 2006 a la franja. Les altres condicions de Hamas són l'obertura de la frontera amb Egipte i l'alliberament de presos. 

Els últims bombardejos israelians sobre Gaza han causat la mort de trenta palestins més, cosa que eleva el balanç de víctimes d'aquesta operació fins a més de 670, segons fonts mèdiques palestines. Israel també ha sumat baixes aquest dimecres, i ha perdut 32 soldats en els combats.

Mentrestant, l'organisme de l'aviació nord-americana ha allargat 24 hores més la prohibició de volar cap o des de Tel Aviv a causa del "perill potencial creat pel conflicte armat a Israel i Gaza", un fet que Hamas ha celebrat com una "gran victòria". 

GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut