El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la sessió de control d'aquest dimecres.
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la sessió de control d'aquest dimecres.
Barcelona

La Generalitat acusa el govern espanyol de calcular les balances fiscals a partir d'un sol mètode per "interès polític"

Mas vol que s'analitzi "línia per línia" les balances fiscals presentades pel govern espanyol per veure "on hi ha les discrepàncies"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que les balances fiscals fetes públiques aquest dimecres pel govern espanyol s'han calculat a partir de només un mètode per "interès polític". El fet que les balances del Ministeri d'Hisenda s'hagin calculat utilitzant només el mètode de "càrrega-benefici" i no el de "flux monetari" és per un interès "purament polític" del govern de Mariano Rajoy, ha dit Mas.

En la sessió de control al Parlament, Mas ha assegurat que la Generalitat analitzarà "línia per línia" les balances fiscals calculades pel grup d'experts encapçalat per Ángel de la Fuente per veure "on hi ha les discrepàncies". A la sessió de control al Parlament, Mas s'ha mostrat partidari de "parlar de tot", incloent-hi "els dos mètodes que a Espanya s'han deixat de calcular per interès polític".

Segons els càlculs d'Hisenda, el dèficit fiscal de Catalunya va ser de 8.455 milions d'euros l'any 2011, una xifra que suposa 2.632 milions menys que el càlcul del govern català seguint aquest mateix mètode, el de càrrega-benefici. El mes de juny, la Generalitat va xifrar el dèficit fiscal en 15.006 milions d'euros segons el mètode del flux monetari i en 11.087 milions segons el de càrrega-benefici.

Mas-Colell: "No és una gran diferència"

En la mateixa línia, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha avançat que estudiarà per què el mètode de càlcul de l'Estat rebaixa en un 25% el dèficit fiscal de Catalunya respecte a les balances fiscals publicades per la Generalitat. Mas-Colell, que ha celebrat que el govern espanyol admeti que Catalunya té dèficit fiscal, ha considerat que "no és una gran diferència".

El conseller d'Economia també ha reclamat al ministre d'Hisenda que publiqui les balances calculades a través del flux monetari que, segons el Govern, incrementen el dèficit fiscal fins els 15.000 milions. Per Mas-Colell, el problema principal de finançament de la Generalitat és un injust repartiment dels objectius de dèficit.

 

Anar al contingut