Madrid

El Suprem tomba l'alliberament de 53 "narcos" després de la reforma de la justícia universal

S'haurà d'emetre una ordre de detenció contra 49 dels 53 excarcerats per una interpretació errònia de la reforma legislativa per part de l'Audiència Nacional

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha invalidat per unanimitat l'alliberament de 53 presumptes narcotraficants que l'Audiència Nacional va acordar després de la reforma de la justícia universal promoguda pel PP. L'alt tribunal creu que es va fer una interpretació errònia de la reforma legislativa a l'hora de deixar en llibertat 13 presumptes "narcos" egipcis i 8 de sirians. La decisió no afecta només aquest cas, sinó els de la cinquantena d'excarcerats en circumstàncies similars, la immensa majoria per l'Audiència Nacional i dos més per part d'un jutjat de les Canàries.

Arran de la decisió del Suprem, s'haurà d'emetre una ordre de de detenció internacional contra 49 dels 53 excarcerats, a mesura que la fiscalia vagi presentant els recursos pertinents.

Tots van ser detinguts amb droga en vaixells prop de la costa espanyola però a més de dotze milles del litoral, o sigui, en aigües internacionals. Els jutges que van excarcerar-los van entendre que, amb la nova justícia universal, només podien jutjar els detinguts a Espanya si eren de nacionalitat espanyola o si la droga tenia com a destinació Espanya. El Suprem, però, argumenta que els estats amb accés al mar tenen poders per intervenir contra delictes de tràfic de drogues i persones, pirateria i contra la seguretat al mar en aplicació dels tractats internacionals.

La decisió del Suprem suposa un revés per l'Audiència Nacional, on tres jutges ja es van mostrar en desacord amb les excarceracions, i el jutge Fernando Andreu fins i tot va qualificar la reforma de "nyap".

Precisament, el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs presentat pel PSOE contra la reforma de la justícia universal. De tota manera, això no vol dir que la paralitzi, sinó que s'ha de pronunciar sobre la llei en els pròxims mesos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut