Un helicòpter israelià dispara un míssil cap al nord de la franja de Gaza. (Foto: Reuters)
Un helicòpter israelià dispara un míssil cap al nord de la franja de Gaza. (Foto: Reuters)
Gaza

Les exigències d'Israel i Hamas impedeixen acostar l'alto el foc a Gaza

John Kerry marxa de Tel Aviv amb les mans buides, alhora que creix la xifra de morts durant l'ofensiva: 718 palestins i 35 israelians

RedaccióActualitzat

El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha tornat aquesta nit al Caire sense cap compromís ferm per arribar a un alto el foc entre Israel i Hamas. Les dues posicions estan enrocades, tot i que en les últimes hores l'organització islamista hauria mostrat una certa flexibilitat per cedir en una treva humanitària. Fins ara, en aquests setze dies de conflicte han mort 718 palestins -majoritàriament civils- i 35 israelians.

L'acord és lluny perquè Hamas vol l'aixecament complet del bloqueig a la Franja de Gaza abans d'acceptar qualsevol alto el foc. El líder de l'organització, Khaled Mashal, ha dit, però: "Estem molt interessats en qualsevol treva humanitària en aquest sentit; una treva que no passa per alt les exigències de la resistència i el poble, que està protegida i enfortida amb un programa d'ajuda real per a la població de Gaza"

Israel té la comunitat internacional en contra, amb l'excepció dels Estats Units. El consell de l'ONU per als drets humans ha aprovat la creació d'una comissió internacional per investigar possibles violacions dels drets humans en l'ofensiva a Gaza. Israel ha qualificat la resolució de farsa i ha filtrat documents com aquest, en què es veurien milicians de Hamas disparant des d'un hospital. Això demostraria la tesi d'Israel que assegura que Hamas fa servir edificis sensibles --com ara escoles o hospitals-- com a centres d'operacions militars.

Els Estats Units retiren les restriccions als vols a l'aeroport Ben Gurion

Israel també té una altra mala peça al teler amb la normalització del trànsit aeri. De moment, però, els Estats Units han retirat a primera hora del matí les seves restriccions als vols de companyies nord-americanes a l'aeroport Ben Gurion de Tel Aviv. En un comunicat, l'Administració Federal d'Aviació explica que ha pres aquesta decisió després consultar-ho amb Washington per "estudiar la situació de seguretat a Israel, així com també les informacions i mesures adoptades per l'executiu israelià per mitigar els riscos potencials per a l'aviació civil".

La majoria de companyies aèries mantenen la cancel·lació de vols a Israel, tot i que la decisió dels Estats Units de tornar a operar amb normalitat podria canviar d'opinió la posició d'alguns països.

GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut