Alger

Un avió de la companyia Swiftair s'estavella al sud de Mali amb 116 persones a bord

Les autoritats de Burkina Faso descarten que hi hagi supervivents

RedaccióActualitzat

Els governs de Mali i Burkina Faso, amb la confirmació posterior de París, han comunicat que han localitzat les restes de l'avió de la companyia espanyola Swiftair, que s'ha estavellat amb 116 persones a bord. L'han trobat a Gossi, al sud de Mali, una localitat pròxima a la frontera amb Burkina Faso. Una missió militar d'aquest país hi ha anat sobre el terreny i hauria confirmat que no hi ha supervivents.

L'avió ha desaparegut a Mali, al desert del Sahel, mentre volava de Burkina Faso a Algèria, i s'ha estavellat suposadament a causa del mal temps. De fet, l'últim contacte entre l'aparell i la torre de control era per comunicar que feien un canvi de ruta per esquivar un temporal. Era un vol comandat per la companyia espanyola Swiftair per encàrrec d'Air Algérie.

A l'aparell, hi viatjaven un centenar de persones, entre elles sis tripulants, de nacionalitat espanyola. El gruix de passatgers, 51, són francesos i per això el govern de François Hollande ha ordenat mobilitzar tots els recursos que té a la zona per localitzar-lo durant el temps que faci falta. També hi ha 24 burkinesos, 8 libanesos, 6 algerians, 5 canadencs i 4 alemanys i 12 persones d'altres nacionalitats, segons la mateixa companyia aèria. Des de Cuba, han desmentit la informació de l'aeroport de Burkina Faso segons la qual entre els passatgers hi havia Mariela Castro, filla del president cubà, Raúl Castro.

Els tripulants espanyols serien dos mallorquins, tres madrilenys i un basc. El Ministeri d'Afers Estrangers espanyol ha posat en alerta les ambaixades a Àfrica i el Ministeri de Foment té activat un gabinet de crisi.

Aquest altre sinistre confirma que ha estat una setmana negra per a l'aviació, després de l'atac al vol de Malasia Airlines a Ucraïna i l'accident de TransAsia Airlines a Taiwan.

L'aparell feia la ruta entre la capital de Burkina Faso i Alger. L'aviació civil algeriana ha informat primer que havia perdut el contacte amb l'avió, com també ha explicat en un comunicat Swiftair, que ha posat a disposició dels familiars dels ocupants el telèfon (+34) 900 264 270.

Hollande apunta a un final tràgic i mobilitza els efectius a Mali

El govern de França, que ja havia informat que tenia constància que un bon nombre de passatgers eren de nacionalitat francesa, ha optat per la prudència, però ha admès que es fa difícil no pensar en un final tràgic. "Tot fa pensar que l'avió s'ha estavellat", ha afirmat en una compareixença a l'Elisi François Hollande. El president francès, que ha ajornat el viatge que tenia previst a l'Índic, ha anunciat que ha mobilitzat tots els efectius presents a Mali, on té desplegades tropes per combatre els jihadistes. Aquests soldats s'afegiran als dos caces amb base al Txad que participen en la localització de l'aparell.

Hollande ha afegit que, per ara, "no es poden determinar les causes" del sinistre. Ja abans, el ministre d'Afers Estrangers Laurent Fabius havia optat per la prudència i no ha descartat cap hipòtesi, encara que ha admès que "probablement" l'avió s'ha estavellat. El govern francès ha posat a disposició dels familiars del vol AH5017 el telèfon (+33) 143 175 646.

El mal temps, possible causa de l'accident

El contacte amb l'avió s'ha perdut quan feia cinquanta minuts que s'havia enlairat de l'aeroport de Ouagadougou. Fonts d'Air Algérie asseguren que ja era relativament a prop de la frontera amb Algèria, on estava previst que arribés a primera hora del matí d'aquest dijous.

El Ministeri de Transport de Burkina Faso ha explicat que l'avió havia demanat un canvi de ruta per desviar-se cap al Níger a causa d'una tempesta, que hauria complicat molt la visibilitat, amb pluja, vent molt fort i sorra. A les imatges del satèl·lit es pot veure que a la zona hi feia mal temps en el moment de la pèrdua de contacte.

L'avió hauria desaparegut a prop de Gao, entre les fronteres de Burkina Faso, Mali i el Níger. La ruta entre Burkina Faso i Algèria travessa tot Mali i el vol entre totes dues capitals dura quatre hores.

Segons l'aviació francesa, l'aparell, que és del 1996, havia passat una revisió fa només un parell de dies i l'havia superat satisfactòriament.

Swiftair és una companyia aèria privada que es va crear el 1986. Segons informa al seu web, disposa de 400 treballadors i una flota de 30 avions. Fa vols de passatgers com de càrrega a Europa, l'Àfrica i l'Orient Mitjà.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut