Arnesi Iatseniuk ha fet l'anunci davant del Parlament (Foto: Reuters)
Arnesi Iatseniuk ha fet l'anunci davant del Parlament (Foto: Reuters)
Kíev

El primer ministre d'Ucraïna dimiteix després de la sortida de la coalició de govern de dos dels tres partits que la formaven

La renúncia d'Arnesi Iatseniuk podria provocar la convocatòria d'eleccions anticipades.

RedaccióActualitzat

El primer ministre ucraïnès, Arnesi Iatseniuk, ja que han sortit de la coalició de govern dos dels tres partits que la formaven. "Anuncio la meva dimissió per la ruptura de la coalició i el bloqueig" al Parlament "de les iniciatives de l'executiu", ha dit Iatseniuk davant dels diputats.

La sortida d'UDAR i Svoboda del govern busca accelerar la convocatòria d'eleccions anticipades a què sempre s'hi ha oposat la formació de Iatseniuk, que és també la de l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko. El president Poroixenko ha celebrat la sortida dels dos partits, perquè així es podrà fer una completa renovació del parlament que voten els ucraïnesos.

"És comprensible. ¿Qui voldria concórrer a unes eleccions i votar al mateix temps lleis impopulars? Anteposar l'interès polític al destí de l'Estat és intolerable. És un delicte moral i ètic", ha assegurat Iatseniuk, ara primer ministre interí.

El govern no ha aconseguit el suport d'una majoria dels diputats a una reforma fiscal que hauria apujat els impostos a la població, ni tampoc al projecte de llei que hauria permès vendre a inversors estrangers la meitat dels gasoductes ucraïnesos.

La constitució d'Ucraïna dóna 30 dies de termini perquè es constitueixi una nova coalició. Si no s'aconsegueix un pacte, el cap de l'Estat ha de dissoldre el parlament i convocar eleccions legislatives.

Anar al contingut