Barcelona

El primer medicament d'alta eficàcia contra l'hepatitis C entra al sistema sanitari públic

650.000 malalts es podran beneficiar d'aquest nou medicament que entrarà en el sistema sanitàri l'1 d'agost i costarà a la Seguretat Social 25.000 euros per tractament

RedaccióActualitzat

El primer medicament amb índexs molt elevats d'eficàcia contra l'hepatitis C entrarà l'1 d'agost al sistema sanitari públic. El Ministeri de Sanitat ha arribat a un acord amb una farmacèutica sobre el preu d'aquest potent antiviral.

El medicament costarà a la Seguretat Social 25.000 euros per pacient, i té una eficàcia demostrada de més del 90% de curacions totals.

L'hepatitis C pot arribar a provocar cirrosi i càncer de fetge, per tant, el nou tractament obre una porta a l'esperança a 650.000 malalts.

Aquesta és, literalment, la gran notícia dels últims 25 anys per als malalts d'hepatitis C.

El nou fàrmac, combinat amb altres medicaments, té un índex de curació pràcticament total. Així ho confirma José Ramón Planas, cap del Servei de Digestiu de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Barcelona:

"Estem oferint possibilitats de curació a aquests pacients, si donem aquest medicament, que és una única pastilla al dia, combinada amb altres fàrmacs, del voltant del 90%."

Feia mesos que els malalts d'hepatitis C coneixien l'existència d'aquest nou fàrmac, però el seu elevat cost, d'entrada uns 60.000 euros, en feia impossible el finançament per part de la sanitat pública, i molt pocs pacients se'l podien pagar.

L'estira-i-arronsa amb la farmacèutica ha permès rebaixar-ne el preu a 25.000 euros. El cost del tractament, que dura dotze setmanes, l'assumiran les comunitats autònomes.

Antonio Bernal, president de la Federació Nacional de Malalts i Trasplantats Hepàtics, explica que els que es troben en fases inicials de la malaltia sempre creuen que és més complicat que els escoltin, perquè no estan tan greus com els d'etapes avançades.

"Els que estaven en fases més prèvies comentaven: "Jo no em podré curar mai perquè", deien, "he d'estar molt malament perquè em posin el tractament". En principi, desapareix la frase aquesta de "no es podrà posar en tractament perquè no hi ha diners".

L'hepatitis C és la causa principal del càncer de fetge, la cirrosi i el trasplantament hepàtic. A l'estat espanyol, es calcula que hi ha unes 650.000 persones infectades amb els genotips 1 i 4 d'aquesta malaltia; milers de pacients que ara tenen una nova possibilitat de curació.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut