Gaza

Continuen els bombardejos sobre Gaza mentre Israel i Hamas s'acusen de violar la treva

Els atacs entre Israel i Hamas han tornat a esclatar a Gaza però amb menys intensitat que abans de la treva

RedaccióActualitzat

Enmig d'acusacions mútues de trencar l'alto el foc, l'exèrcit israelià i les milícies de Hamas continuen els enfrontaments a la franja de Gaza. Els han tornat a esclatar a Gaza però amb menys intensitat que abans de la treva. Ha estat una llarga jornada d'estira-i-arronses sobre l'ajornament de alto el foc humanitari sol·licitat per l'ONU per a la població de la franja i d'acusacions mútues per trencar-lo.

El matí de diumenge,el govern israelià ha reprès l'ofensiva militar sobre la franja de Gaza i ha posat fi a la treva de 24 hores que va començar dissabte. Israel acusa les milícies de Hamas d'atacar el seu territori amb el llançament de 25 míssils durant les hores que ha durat l'alto el foc. El govern hebreu ha informat també de la mort d'un soldat israelià.

Un cop anunciat la represa dels atacs, les explosions s'han tornat a sentir a la franja i espeses columnes de foc s'eleven sobre els barris de ciutat de Gaza més devastats pels bombardejos com el de Shukaiya. Segons la televisió israeliana, s'han reanudat els atacs a les localitats de Khan Yunis i els camps de refugiats d'Al Bureij i Al-Shati.

Hamas ha anunciat una nova treva de 24 hores però que ni les milicies palestines ni l'exèrcit d'Israel han respectat. Tot i això, la intensitat en els combats és menor que en altres dies d'ofensiva.

El Papa crida a la pau

El Papa Francesc ha fet una crida a la pau a l'Orient Mitjà aquest diumenge en l'oració de l'Àngelus a la plaça de Sant Pau a Roma.

Francesc I, visiblement emocionat, afirma que és hora d'aturar els enfrontaments i s'ha adreçat directament a les parts en conflicte per dir-los: "si us plau, detinguin-se".

Treva humanitària

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, havia acceptat una petició de l'ONU de prorrogar durant 24 hores addicionals la treva humanitària que ha entrat en vigor dissabte, segons han informat fonts governamentals. Aquest nou alto al foc hauria d'haver acabat aquest diumenge a la nit. A les 10 del matí, hora de Gaza, l'exèrcit israelià ha anunciat que reprenia l'operació militar "Marge Protector".

La treva s'afegia a les 16 hores d'alto al foc de dissabte. Inicialment, l'alto el foc havia de durar mig dia, però Israel havia acceptat allargar-lo quatre hores més. Les milícies palestines, en canvi, no s'han posat d'acord i han donat per finalitzada la treva a les set de la tarda de dissabte. De fet, a aquella hora s'han llançat tres coets cap a Israel des de territoris palestins. Tot i això, l'exèrcit israelià no s'ha mogut fins diumenge al matí.

Confusió amb la xifra de morts

En el temps que s'han aturat canons i coets, els serveis sanitaris han recollit els cadàvers que hi ha estesos pels carrers i sota els edificis bombardejats a Gaza.

Fonts sanitàries informen que ja s'ha recuperat  117 cossos que estaven colgats sota la runa. Amb els cadàvers que ara s'han trobat, la xifra total de morts des que es va iniciar l'operació militar d'Israel el 8 de juliol ja arriba a les 1.031 persones. Els ferits poden ser més de 6.000. En les últimes hores hi ha hagut un ball de xifres perquè s'han produït errors de comptabilització dels últims cossos trobats sota la runa.

El nombre total de baixes per part israeliana és de 43, la majoria soldats. Els últims tres, la matinada de dissabte, abans que entrés en vigor l'alto el foc.

Els intensos combats i els constants atacs per terra, mar i aire de l'exèrcit israelià havien fet impossible que les ambulàncies s'acostessin a algunes àrees especialment castigades pels bombardejos. Això explica que en poques hores s'hagin localitzat molts cadàvers.

La treva també ha servit perquè centenars de palestins tornessin als seus barris per veure com ha quedat casa seva després dels atacs de l'exèrcit d'Israel. Les autoritats locals desaconsellen, però, als habitants de Gaza que s'acostin gaire als habitatges bombardejats per por que no hi restin objectes explosius.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut