Igualada

El gener del 2015 es podrà consultar l'esborrany de la Constitució catalana que prepara un grup de juristes

Els catalans podran consultar l'esborrany de la Constitució catalana que prepara un grup de juristes i fer-hi aportacions a partir del gener de l'any que ve

RedaccióActualitzat

Els catalans podran consultar l'esborrany de la Constitució catalana que prepara un grup de juristes i fer-hi aportacions a partir del gener de l'any que ve. Així ho ha explicat el jutge Santiago Vidal en un acte organitzat per l'ANC en el marc de la campanya "El país que volem".

Vidal ha explicat que a partir del mes d'octubre un grup de 30 experts de diferents àmbits s'incorporaran a l'equip de redacció de la Constitució - format per 10 juristes - per acabar de dibuixar l'esborrany. Calcula que, en tres mesos, acabaran de confegir un text que sigui prou vàlid i adient perquè el pugui començar a debatre la ciutadania.

La idea és que a finals d'any s'hagi acabat de redactar el text i el gener del 2015 ja estigui disponible per a la ciutadania. Fins al juny del 2015, ha dit Vidal, la població podrà fer propostes perquè "a finals de juny puguem lliurar el treball". 

El projecte de Constitució està en el centre de la polèmica des que la justícia espanyola va demanar explicacions a Santiago Vidal sobre el projecte. Vidal va explicar llavors que és una iniciativa pròpia d'"hipotètica constitució catalana".

Com seria la Constitució

Vidal ha avançat alguns detalls de com serà la proposta de Constitució: 

- Un text curt, amb menys de 100 articles

- S'inspira en en constitucions com les de Suïssa, els Estats Units o Islàndia

- El nou estat es definirà com una república no presidencial

- S'inclouen referèndums revocatoris i s'eliminen els indults i la figura d'aforat

- La llengua pròpia i oficial serà el català, però el castellà tindrà caràcter de cooficial

- Facilitarà l'aprovació d'una nova llei electoral on hi hagi llistes obertes i on també s'hi puguin presentar moviments socials. Hi haurà limitació de mandats

Convèncer els dubtosos

L'ANC ha reunit a Igualada unes 600 persones en un dels actes centrals de la campanya "El país que volem", que també ha comptat amb la participació de la seva presidenta, Carme Forcadell, i del músic Lluís Llach.

Forcadell ha explicat que a Catalunya "hi ha 500.000 persones que encara no han escoltat el nostre missatge i tenen dubtes i no saben què votaran". Per tant, ha dit, "tots hem de ser voluntaris i contribuir per convèncer-los que volem fer-los partícips d'una oportunitat històrica que tenim de construir un país millor".

"La independència no és res en si mateixa, no és un fi, sinó un mitjà per aconseguir allò que tots volem, que és un país més just, democràtic i lliure."


D'altra banda, Forcadell també ha instat a "no caure en provocacions", ja que ha afirmat que "ens intentaran ofegar, però nosaltres resistirem".
 

Anar al contingut