Una persona escriu en un ordinador.
La policia alerta de l'estafa dels "falsos revisors" d'empreses tecnològiques
Barcelona

La Guàrdia Civil alerta d'una nova estafa: "el revisor de Windows"

Estafadors professionals es fan passar per treballadors de Windows o Microsoft i fan que usuaris particulars els deixin accés remot lliure als seus ordinadors personals

RedaccióActualitzat

La inventiva dels estafadors professionals no té aturador. Fins ara era habitual sentir casos de falsos revisors de gas que estafen ciutadans desprevinguts amb falses revisions de les instal·lacions domèstiques.

Ara el grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil alerta d'una estafa que té un caire més virtual i tecnològic. Es tracta del frau del "fals revisor telefònic de Windows".

Els estafadors fan trucades a usuaris informàtics i els informen que el seu ordinador està infectat per un virus. Es fan passar per treballadors de Windows o de Microsoft i s'ofereixen a netejar l'ordinador afectat només amb unes simples indicacions telefòniques.

Si l'innocent usuari hi accedeix, instal·la sense adonar-se un programa espia al seu ordinador. Amb aquest programa espia, l'estafador té accés remot al terminal de la víctima de l'estafa. Comptes bancaris online, contactes, documents, llocs que es visita a Internet, informació fiscal... tot el que es pot emmagatzemar a l'ordinador personal a disposició dels delinqüents.

Alguns estafadors buiden de forma remota els comptes bancaris dels estafats. Altres, instal·len virus que inhabiliten l'ordinador i fan xantatge als desprevinguts usuaris per desbloquejar-lo a canvi de diners.

La Guàrdia Civil alerta que ni Microsoft ni Windows poden saber si un ordinador personal funciona o no correctament. Els investigadors demanen que es desconfiï dels treballadors de companyies electròniques que s'ofereixin per solucionar els problemes dels ordinadors, ja sigui de forma telefònica o presencial als domicilis.

Si algú sospita que pot haver estat víctima d'una estafa d'aquest tipus, la policia aconsella que es presenti una denuncia de manera immediata i que es formategi l'ordinador.

Anar al contingut