Rubalcaba fent el seu discurs.
Rubalcaba fent el seu discurs.
Madrid

Rubalcaba reivindica la reforma federal del PSOE com l'única via i Susana Díaz diu que treballaran per construir una "Espanya atractiva"

Rubalcaba i Díaz han parlat de fer les coses d'una altra manera en el congrés extraordinari que el PSOE celebra aquest cap de setmana a Madrid per nomenar Pedro Sánchez com a nou secretari general del partit

RedaccióActualitzat

La presidenta d'Andalusia i nova dona forta del PSOE de Pedro Sánchez, Susana Díaz, que ha assistit al congrés extraordinari, ha afirmat que el partit treballarà per construir una "Espanya atractiva" de la qual "ningú desitgi marxar".

Díaz ha defensat la "convivència" com a alternativa a l'immobilisme del govern espanyol i a les "aventures" dels sobiranistes.

En el seu discurs d'obertura del congrés extraordinari que el PSOE celebra aquest cap de setmana a Madrid per nomenar Pedro Sánchez com a nou secretari general del partit i designar l'executiva que l'acompanyarà, Susana Díaz ha dit:

"Nosaltres volem una Espanya que no es trenqui, ni que ens la trenquin, sinó una Espanya que reconegui la pluralitat on tots ens sentim còmodes."

Díaz ha demanat un partit "unit i fort" per plantar cara a les polítiques de la dreta i per esdevenir "l'alternativa" que demana, ha apuntat, Espanya.

Segons la presidenta andalusa, la crisi està afectant "la cohesió territorial, la justícia social i la mateixa democràcia", i ha posat en risc la "convivència" a l'Estat.

Per aquest motiu ha apostat per reforçar el paper del PSOE com el partit que recorre "la banda ampla que hi ha per a la convivència".

En aquest marc ha contraposat el "triomfalisme insultant" de l'Espanya "oficial" del govern del PP i "l'Espanya real" que aposta per fer "les coses d'una altra manera".

"Estem disposats, preparats i no hi ha temps per perdre" perquè representem un partit que "és la referència de l'esquerra al nostre país", ha assegurat entre aplaudiments.

Per aquest motiu ha demanat una política "dialogant, pròxima, honesta i decent" que permeti el "principi del canvi" a les eleccions municipals i autonòmiques.

Alerta Podem

Díaz, que ha estat ovacionada en aquest inici del congrés, també ha rebutjat les crítiques que el PSOE rep des del seu flanc esquerre i les comparacions que es fan de la seva formació amb el PP. "No som iguals. No som ni semblants", ha afirmat.

En aquest marc, ha criticat els que lliuren la "batalla equivocada" de "derrotar el PSOE" quan el que fan és "obrir la porta a la dreta" perquè es prolongui "el patiment de les famílies en aquest país".

Alfredo Pérez Rubalcaba

Després de Díaz ha pres la paraula el secretari general sortint, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha elogiat Pere Navarro i ha apuntat que la reforma federal que van teixir es va "obrint pas" a Espanya perquè és "l'única via possible per resoldre el problema territorial i continuar junts".

En en el seu últim discurs com a secretari general del PSOE, davant els 3.000 assistents, 1.000 delegats, del congrés extraordinari, ha expressat el seu suport total i incondicional al nou líder del partit, Pedro Sánchez, i ha recordat que ell "serà socialista fins a la fi dels seus dies".

Rubalcaba s'ha emocionat en més d'una ocasió durant el discurs de comiat com a secretari general, i ha apuntat que abandona la primera línia de la política però no el seu compromís amb el partit.

El que ha estat el secretari general més breu del PSOE, només dos anys, ha insistit que el PSOE és "l'única alternativa" a les polítiques de la dreta. Per aquest motiu ha recordat que els socialistes han de ser "coherents, honestos i austers" i "supeditar els interessos personals als del partit".

En aquest marc ha reivindicat la proposta que el PSOE i el PSC van articular per a la reforma federal de la Constitució. És, ha dit, l'alternativa a la "ruptura" i a "l'immobilisme", i un projecte "audaç" que parteix del "diàleg i el pacte".

Segons Rubalcaba, ha de permetre resoldre no només el "problema" de Catalunya i Espanya, sinó també el del conjunt de l'Estat de les autonomies des de la igualtat de drets dels espanyols:


"Ara es parla d'una tercera via, i no sé si és la primera, la segona o la tercera, però la nostra és l'única via possible per resoldre el problema territorial del nostre país i seguir convivint junts."

 

Anar al contingut