Barcelona

Catalunya segueix sent la principal comunitat exportadora a la resta de l'estat malgrat el procés sobiranista

Les dades demostren que el procés sobiranista no ha tingut un impacte negatiu en les relacions comercials amb Espanya però algunes empreses catalanes han d'adaptar les estratègies per poder vendre

RedaccióActualitzat

Catalunya segueix sent la principal comunitat exportadora a la resta de l'estat, i les dades demostren que el procés sobiranista no ha tingut cap impacte negatiu en les relacions comercials amb Espanya.

Malgrat això, algunes empreses catalanes han d'adaptar les estratègies comercials per poder-hi vendre els productes. Sobretot pel que fa a l'etiquetatge i el nom de la marca.

Per posar un exemple, Fruits Secs Torra han hagut d'adaptar-se al mercat Espanyol. Fins ara s'havien centrat en el mercat català, però quan han volgut fer el salt a la resta de l'estat han tingut problemes. Així ho explica Jordi Torra:

"Vendre a la resta d'Espanya un producte etiquetat en català exclusivament és molt difícil, gairebé impossible. Això ens ha passat, un rebuig de dir: "Si és en català, no ho volem". I això ens ha obligat a fer aquesta segona estratègia."

I l'estratègia ha passat per crear una nova marca, Snack Kiss, en comptes de Torra, i retolar "frutos secos" en comptes de "fruita seca". I ara ja tenen comandes d'un gran distribuïdor de Sevilla.

Més enllà dels canvis d'estratègia, com el d'aquesta empresa de fruita seca, segons dades d'economistes de la Universitat Autònoma de Madrid, Catalunya, des de l'inici del procés sobiranista, ha mantingut el liderat de vendes a la resta de comunitats autònomes de l'estat.

Les dades comercials sobre intercanvi de béns entre les comunitats autònomes dels dos últims anys mostren com Catalunya, amb més de 44.000 milions d'euros anuals, ocupa la primera posició en vendes, i gairebé dobla la segona comunitat, Andalusia.

A més, el 0,7% de disminució, segons els autors, s'explica per la crisi, i no pas per cap boicot al procés català. Així ho reafirma Carlos Llano, economista de la Universitat Autònoma de Madrid:

"Treure la conclusió que les caigudes del comerç català es deuen a la independència no té cap suport, no té rigor".

A més, el 2011, les vendes de Catalunya a l'estranger van superar per primera vegada les que fa a la resta de l'estat. Un factor que, per l'economista Modest Guinjoan, fa canviar l'escenari en el cas d'una Catalunya independent:

"Qui hi sortiria perdent més seria Espanya, que perdria una unitat exportadora i, per tant, els saldos de les balances, particularment la comercial, de béns, li sortiria perjudicada."

Des de Madrid es veu l'altra cara de la moneda, una possible fugida d'empreses. I així ho explica Carlos Llano:

"Per decisions estratègiques poden dir: "Escolta, el plàstic, o el cautxú, o les rodes, o la planta de muntatge que tinc a Catalunya, vaig a relocalizar-la". "Gent que diu: 'Escolta, necessito estabilitat financera, institucional, pertànyer a la UE, etcètera."

Però Guinjoan afegeix:

"Amb una hipotètica Catalunya independent, el més bo per a les dues parts seria que no passés res. Que continuessin tractant-se com a bons veïns i com a "partners" comercials en benefici de les dues parts".

Aquesta també és la filosofia de l'empresari dels fruits secs de Jorba, Jordi Torra:

"Nosaltres pensem que, si tens un bon producte i el pots anar a oferir a qualsevol client a l'estat espanyol, no ha d'interferir el tema sobiranista en res d'això."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut