Madrid

Pedro Sánchez, proclamat secretari general per aclamació, promet que el PSOE no fallarà als espanyols

El congrés extraordinari del PSOE a Madrid ha ratificat Pedro Sánchez com a nou secretari general per aclamació

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez, de 42 anys, ja és el nou secretari general del PSOE. Després de guanyar les primàries amb el 49% de suport, aquest dissabte no ha calgut cap votació. Sánchez ha estat ratificat per aclamació pel miler de delegats del congrés extraordinari dels socialistes a Madrid.

És el primer cop en la història del partit que els delegats ratifiquen per aclamació el seu màxim líder.

Espanya "unida i diversa"

Sánchez s'ha estrenat amb una defensa del federalisme i ha promès que el socialisme recuperarà el poder perdut a Espanya.

"Us proposo que deixem de comptar els vots que perdem i comptem els que recuperarem confiant en nosaltres mateixos i essent fidels als nostres valors i principis"

En el seu primer discurs com a líder dels socialistes, Sánchez s'ha mostrat "immensament orgullós" per un PSOE que "tant ha donat i donarà per Espanya" i ha assegurat que treballarà per una Espanya "unida i diversa".

El nou secretari general ha citat directament Miquel Iceta i Pere Navarro per assegurar que en els pròxims anys aniran veient que el seu projecte passa per una Espanya que "protegeixi totes les cultures" i que sigui "unida, diversa i solidària", però també, "una Espanya federal". 

Sánchez també ha assegurat que vol un PSOE "modern", transparent, obert i participatiu", i ha demanat al partit que comenci a parlar dels problemes dels espanyols i "poc del Partit Socialista". A més, ha advertit que "no li tremolarà la mà" a l'hora de fer fora els corruptes del partit.

En el seu discurs, el nou secretari general també ha defensat el dret de les dones a avortar, l'escola pública i ha recordat que la classe mitjana està cansada de veure que "sempre s'exigeixen esforços als mateixos, mentre que els de sempre se'n van impunes". 

Sánchez ha recordat el seu compromís de retornar el protagonisme als "militants de base", i per aquest motiu ha promès que es presentarà un cop a l'any en assemblea oberta a retre comptes davant els militants a "totes i cadascuna de les comunitats autònomes".

Els noms de Pedro Sánchez

El procés de renovació del PSOE culminarà aquest diumenge amb l'elecció de l'executiva federal dissenyada pel mateix Pedro Sánchez. 

Alguns noms ja s'han fet públics les últimes hores. La cúpula que integra diverses sensibilitats del partit i que inclou tres representants del PSC. Tot i això, tant Eduardo Madina com Jose Antonio Pérez Tapias han criticat la composició perquè, diuen, no hi ha prou integració.

La veu catalana la portaran l'exministra Carme Chacón, l'exprimer secretari del PSC Pere Navarro i la diputada al Congrés Meritxell Batet.

La presidència de la nova executiva federal serà per a una dona per primer cop en la història del partit. Sonava el nom de Susana Díaz, la presidenta andalusa, però finalment serà l'exconsellera de Benestar d'aquella comunitat, Micaela Navarro. Sembla probable, però, que Díaz també tingui algun càrrec en l'executiva.

El número 2 del partit serà César Luena, líder dels socialistes de la Rioja. L'exlehendakari Patxi López pot tenir un paper en la futura direcció del partit. Tampoc es descarta l'entrada dels sectors pròxims als perdedors de la secretari general, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias.

Aquest dissabte s'ha sabut que el madrileny Pedro Zerolo serà secretari de Moviments Socials en la nova Comissió executiva Federal.

L'organigrama final de la direcció del Partit Socialista es completarà al llarg del cap de setmana en el congrés que té per lema "Canviant el PSOE, canviant Espanya".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut