Barcelona

Augmenta la venda il·legal de begudes a les platges de Barcelona malgrat la pressió policial

Malgrat la pressió policial, els venedors ambulants de begudes a la platja fan més sofisticada la seva oferta amb mojitos i altres còctels, que preparen en llocs pocs salubres

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Urbana continua la seva croada contra la venda il·legal de begudes al carrer. Aquest estiu s'han decomissat ja més de 22.000 llaunes i begudes i s'han tramitat gairebé 3.000 sancions administratives, un 45% més que l'any passat.

Però, tot i la pressió policial sobre els llauners, la venda de refrescos a platges i carrers turístics o amb alta concentració de locals d'oci augmenta any rere any.

Els venedors, lluny de desaparèixer, cada cop fan més sofisticada la seva oferta. Ara no només ofereixen llaunes de cervesa o refresc, sinó que preparen mojitos i altres còctels, amb o sense alcohol, que venen a la platja o en zones turístiques.

Els refrescos els venen a un euro, els mojitos o còctels amb alcohol poden arribar als 5 euros.

Còctels insalubres

El risc, avisen els agents de l'Urbana, és que aquests bàrmans improvisats preparen els còctels en llocs insalubres, com ara entre els matolls del passeig, entre les pedres de l'espigó o amagant el material a les clavegueres.

En el cas de les llaunes de cervesa o cola i les ampolles d'aigua, els llauners han optat per introduir-les en bosses d'equipatge que enterren a la sorra. Les van agafant de mica en mica i a mesura que les venen, per evitar perdre una quantitat massa gran de llaunes si són sorpresos per la policia.

Multes poc efectives

Els agents de la Unitat de Platges són conscients que les sancions econòmiques que interposen contra els llauners no tenen cap poder dissuasiu, ja que molts d'ells viuen en situació irregular. La multa per venda ambulant de qualsevol tipus d'aliments o begudes sense autorització és de 250 euros. Amb el descompte per abonament immediat és de 62,50 euros. Però la realitat és que no l'acaben pagant mai i no tenen cap problema a acumular-les.

La intervenció de les llaunes o el material per preparar els mojitos, que han pagat de les seves butxaques, per contra, sí que resulta més efectiu. Per això la nova estratègia del cos policial consisteix a actuar "in itinere". El lloc on més decomisos han fet és el Passeig Marítim, abans que els llauners entrin a la sorra i quan més càrrega de beguda porten a sobre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut