Pedro Sánchez, Rajoy, Moncloa, reunió, trobada,  PSOE, PP
El president del Govern, Mariano Rajoy, rep el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez a la seva arribada aquesta tarda al Palau de La Moncloa.
Madrid

Rajoy i Pedro Sánchez coincideixen que la consulta no pot celebrar-se

En la primera trobada entre tots dos, Sánchez ha demanat a Rajoy afrontar una reforma de la Constitució per fer front a la "crisi territorial"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol i el nou líder del PSOE s'han reunit al Palau de La Moncloa per analitzar la relació que poden mantenir davant d'afers d'Estat i, especialment, davant del debat sobiranista de Catalunya. En la trobada, que ha durat unes tres hores, tots dos han coincidit que la consulta sobre el futur de Catalunya no pot celebrar-se perquè és il·legal.

Malgrat aquesta coincidència, en una roda de premsa posterior a la trobada, Sánchez ha explicat que li ha expressat al president espanyol que per afrontar aquest problema territorial és necessària una reforma constitucional, una reforma de "l'arquitectura institucional" del país. "Catalunya i la crisi territorial ho han convertit en urgent, però hi havia des de feia temps la necessitat de reordenar les competències a nivell autonòmic, local i estatal, i plantejar un model de convivència territorial adaptat a la societat del segle XXI, que és el que volem tots".

D'altra banda, el secretari general del PSOE ha demanat a Rajoy la creació d'un subsidi per a aturats amb fills perquè considera que hi ha diners per a aquest col·lectiu en els pressupostos generals de l'Estat.

Pedro Sánchez ha censurat "l'optimisme" que expressa el govern respecte a les perspectives econòmiques, un dels temes de la reunió. El líder socialista ha demanat a Rajoy "invertir en solidaritat" a través d'aquesta mesura de suport a les persones sense feina. Ha reconegut que això no resoldria el problema de la desocupació, però servirà per "pal·liar el patiment de moltes famílies".

El dirigent socialista ha comunicat també a Rajoy el seu rebuig a plantejar ara, "quan falten cinc minuts perquè acabi la legislatura", una reforma electoral sobre l'elecció dels alcaldes i li ha demanat que busqui l'acord amb el PSOE i també amb la resta de formacions que es veuran afectades pels canvis.

Sánchez ha qualificat la trobada de cordial i positiva, encara que ha assegurat que entre tots dos s'han produït més diferències que coincidències en els assumptes tractats, fonamentalment tres: l'economia, el problema català i l'elecció d'alcaldes.

La reunió ha servit per escenificar una nova etapa de les relacions entre els dos principals partits de l'Estat. El nou líder del PSOE ha acudit a la cita amb el president del govern espanyol just l'endemà que el congrés socialista l'elegís secretari general del partit. En aquest congrés, va cridar a eradicar paraules que "indignen", com ara "la crisi, la pobresa, l'atur, la violència de gènere i l'independentisme".

Anar al contingut