Ginebra

L'ONU denuncia que l'abatiment de l'avió a Ucraïna pot ser un crim de guerra

Un informe de les Nacions Unides explica que els grups rebels estan sota un comandament unificat de líders russos

RedaccióActualitzat

L'abatiment amb un míssil de l'avió de Malaysia Airlines a Ucraïna, amb 298 persones a bord, es podria equiparar a un crim de guerra. Ho ha afirmat la comissària de l'ONU per als Drets Humans, Navi Pillay, que ha explicat que l'incident del 17 de juliol va ser "una violació del dret internacional". Pillay reclama una investigació "completa i independent". L'avió es va estavellar en una zona de l'est d'Ucraïna sota control dels secessionistes prorussos, en guerra amb el govern de Kíev.

Navi Pillay ha denunciat que un mínim de 1.129 persones han mort i 3.442 més han resultat ferides des de mitjans d'abril en el conflicte que mantenen les forces governamentals ucraïneses i els insurgents a l'est del país. L'informe de l'ONU assenyala que els grups armats separatistes prorussos "s'han professionalitzat i s'estan unint sota un comandament unificat de líders que, en molts casos, són de nacionalitat russa".

La comissària ha explicat: "Els que abans eren grups armats anàrquics amb diferents lleialtats i agendes s'estan ajuntant sota una direcció central". L'estudi de les Nacions Unides destaca que aquests líders russos estan entrenats per a l'experiència en conflictes com els de Txetxènia i Moldàvia. A més, l'ONU acusa alguns dels sublevats d'estar atacant deliberadament institucions públiques, explotacions mineres i vies ferroviàries, a més de robar bancs.

Mentrestant, un equip de policies neerlandesos i australians desplaçats a l'est d'Ucraïna es dirigeixen en aquests moments a la zona on va caure l'avió de Malaysia Airlines. Aquest diumenge, els combats no els ho van permetre.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut