Barcelona

Jordi Pujol podria renunciar avui als seus càrrecs a CDC

El govern català aborda en la reunió d'aquest matí la nova situació generada per la confessió de l'expresident Pujol. S'espera que sigui el mateix Pujol qui renunciï al seu càrrec honorífic a Convergència i a alguna de les prerrogatives com a expresident de la Generalitat, després de l'escàndol dels diners ocults a Andorra

RedaccióActualitzat

Jordi Pujol podria renunciar als seus càrrecs a Convergència Democràtica després d'haver confessat haver amagat diner negre durant més de trenta anys en un banc d'Andorra. Des dels quadres dirigents de CDC s'espera que, en les pròximes hores, el mateix expresident enviï un comunicat en què renunciï, almenys, al càrrec de president fundador del partit.

El comunicat podria arribar aquest dimarts al matí, i també podria incloure la renúncia a les assignacions que li pertoquen per haver estat president de la Generalitat, que són una pensió vitalícia, una pensió de viduïtat -si s'escau- per a Marta Ferrusola, una oficina i un vehicle de representació amb xòfer i el servei de seguretat.

Una llei del 2003 estableix que els expresidents tenen dret a una assignació mensual o a una pensió vitalícia que, segons l'edat i el temps que han estat en el càrrec, varia entre el 60 i el 80% del sou de president. En cas de mort de l'expresident, també es preveu una pensió de viduïtat vitalícia, que en aquest cas seria per a Marta Ferrusola.

La Generalitat també es fa càrrec de les despeses en serveis de seguretat i proporciona un vehicle de representació amb xòfer. Finalment, els expresidents també compten amb una oficina pròpia, amb tres llocs de treball adscrits. Totes les despeses d'oficina i de lloguer estan incloses dins la llei de pressupostos de la Generalitat.

Tots els partits de l'oposició han demanat que es retirin aquestes prerrogatives a Pujol. L'últim d'afegir-s'hi ha estat Esquerra Republicana.

En les últimes hores ja s'havia especulat sobre si CDC demanaria a l'expresident de la Generalitat que deixés de ser president fundador del partit.

El portaveu del govern i membre destacat del partit Francesc Homs s'ha limitat a dir que s'ha de moure fitxa de forma ràpida.

"El que ha de fer Convergència és prendre les decisions pertinents en les properes hores."

El que no sembla que pugui prosperar és la comissió d'investigació parlamentària que demana el PPC, ja que ERC no hi donarà suport.

A la reunió que ha fet CDC aquest dilluns al matí s'ha parlat del cas Pujol en un ambient de "tristesa i desolació", com reconeixia el mateix Homs, però no s'ha avançat quins passos es faran. Ha presidit la reunió Josep Rull per absència del president Mas.

Diuen que no era una reunió d'urgència, sinó que ja estava prevista després de la reorganització de la cúpula del partit, que es va fer divendres passat al matí, hores abans que Pujol decidís fer públic un secret que ha sacsejat Convergència i la política catalana.

President fundador des del 2012

Jordi Pujol va fundar CDC el 1974. Aleshores encara era un partit clandestí. Tot i el que el 2003 ja va passar el relleu a Artur Mas com a cap de cartell de CiU, va continuar com a president de CDC fins al 2012, quan va passar a ser-ne president fundador, un càrrec honorífic que ha estat qüestionat a partir de la confessió sobre els diners ocults.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut