Barcelona

Artur Mas: "És la decisió que em colpeix més perquè el president Pujol és el meu pare polític"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat la decisió del govern de treure els privilegis a l'expresident Pujol. Ha dit que el seu sentiment ara és de pena i compassió, però no de ràbia.

RedaccióActualitzat

Artur Mas ha comparegut davant els mitjans de comunicació per anunciar que acabava de prendre la decisió, de totes les que ha pres fins ara com a president, "que em colpeix més, és la que m'afecta més perquè el president Pujol és el meu pare polític".

El president de la Generalitat anunciava poc abans del punt del migdia que el seu govern havia decidit retirar totes les prerrogatives inherents al càrrec d'expresident de la Generalitat a Jordi Pujol després de la confessió, divendres passat, que tenia diners sense regularitzar en un banc de l'estranger.

La notícia va agafar per sorpresa el conjunt del país i ha caigut com una autèntica galleda d'aigua freda sobretot a Convergència Democràtica de Catalunya, partit que Pujol va fundar i que ara li retira també el càrrec honorífic de president fundador.

Són decisions que Mas ha pres "amb un gran dolor personal i amb un gran dolor com a president del país". Ho reconeixia amb veu afligida l'home que Pujol va escollir com el seu delfí, com el seu successor.

El gener del 2001 va ser nomenat conseller en cap de l'últim govern Pujol i això el posicionava indefectiblement al primer lloc de la graella de sortida dels candidats de CiU a la presidència de la Generalitat. Mas no ho aconseguiria fins al desembre del 2010. Amb tot aquest temps ha anat dibuixant la seva pròpia figura com a polític al marge de la sempre present i forta presència de Jordi Pujol.

Mas ha explicat que fa més de 10 anys que Pujol no prenia cap decisió important i això ha facilitat que el president actual hagi pogut deixar enrere l'ombra de Pujol sense renegar-ne, en cap moment, ni tan sols ara.

Ha treballat tota la seva vida pel seu país i se l'estima molt. Més enllà de les falles i dels errors que hagi pogut tenir ell vol seguir ajudant i la manera que té ara d'ajudar és posar les màximes facilitats perquè CDC i CIU i perquè el país, en aquest moment delicat, tinguin la més mínima afectació possible".

El president de la Generalitat ha desvinculat la decisió de Pujol de la marxa de Duran i Lleida i també de la renúncia del seu fill Oriol Pujol a l'escó i als seus càrrecs al partit. També ha volgut separar l'impacte de la notícia sobre els diners ocults de l'expresident amb el procés sobiranista que està vivint el país.

Diu Mas que "el país passa al davant de qualsevol persona per important o rellevant que sigui. Les persones són molt importants però tots són més importants que un, i això val per a tothom. El país va endavant perquè el país de fortaleses i actius en té molts i el full de ruta està definit i consensuat. Tenim grans forces i han d'agafar energia renovada perquè aquí no s'atura res. És un moment dur i difícil però el país va endavant en tots els sentits".

Mas, que ha recordat que el seu sentiment ara és de "pena i compassió, però no de ràbia", Mas entén que altra gent pugui tenir altres sentiments, però ha volgut destacar que "quan hagi passat el temps les coses s'aniran ressituant amb un balanç de clars i obscurs. Hi són i hi són molt. Vint-i-tres anys de presidència d'un país no s'esborren."

Anar al contingut