Barcelona

El Parlament cridarà Jordi Pujol a comparèixer pels diners opacs

Tots els grups de l'oposició, inclosa ERC, han subscrit la petició perquè l'expresident de la Generalitat s'expliqui després d'haver confessat haver tingut durant dècades diners no declarats a l'estranger.

La compareixença no és obligatòria perquè no serà davant d'una comissió d'investigació.

RedaccióActualitzat

L'oposició en bloc sumarà forces per reclamar la compareixença de Jordi Pujol al Parlament perquè doni explicacions sobre els comptes que va tenir a l'estranger sense regularitzar durant més de trenta anys.

Tota l'oposició, inclosa ERC, ha subscrit la petició perquè l'expresident de la Generalitat intervingui a la cambra després d'haver confessat que va tenir diners no declarats en un paradís fiscal durant dècades. La proposta ha entrat aquest dimarts a la tarda al registre del Parlament i es votarà dijous en una junta de portaveus extraordinària.

Que Pujol comparegui o no, però, dependrà de la seva voluntat. No és obligatori, perquè no s'hauria d'explicar davant d'una comissió d'investigació -en aquest cas, la llei sí que hi obliga-, sinó davant d'una comissió ordinària, molt probablement la d'afers institucionals. 

Esquerra Republicana ha confirmat que, finalment, també ha demanat que Pujol s'expliqui al Parlament.

L'únic grup que ha rebutjat la petició és CiU. El seu portaveu parlamentari, Jordi Turull, ha argumentat que seria "fer llenya de l'arbre caigut" i ha remarcat que Pujol ha de donar explicacions a Hisenda i als jutjats. "El que ha passat competeix a la seva vida privada i familiar, ja que es tracta d'una herència, i no cal barrejar coses", ha justificat. Turull també ha qüestionat que Alícia Sánchez-Camacho demani la intervenció de l'expresident quan s'ha negat a comparèixer pel cas d'espionatge de Método 3.

L'expresident podria ser citat a l'agost, en una convocatòria de la diputació permanent, o bé al setembre, quan ja hagi començat el nou curs parlamentari. El més probable, però, és que sigui al setembre.

En canvi, la mesa del Parlament ha rebutjat la sol·licitud d'obrir una comissió d'investigació sobre el "cas Pujol" que ha presentat el PP.

El front comú de l'oposició s'ha format el mateix dia que el president Mas ha anunciat que Jordi Pujol renuncia als càrrecs a CDC i a les assignacions que li pertocaven com a anterior cap del govern.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut