Brussel·les

Els Estats Units i la UE acorden sancions econòmiques contra Rússia per la crisi ucraïnesa

Els 28 restringiran l'accés al capital i la paralització de la venda d'armes amb contractes nous i els Estats Units aplicaran sancions sobre energia, defensa i el sector financer

RedaccióActualitzat

La Unió Europea ha acordat, per primera vegada, imposar sancions econòmiques a Rússia pel seu paper en la crisi d'Ucraïna. Els ambaixadors dels 28, reunits a Brussel·les, han pactat la restricció a Moscou de l'accés al mercat de capitals, una moratòria en la venda d'armes amb contractes nous i la prohibició de la venda de tecnologia sensible. Això últim afectarà les exploracions petroleres russes, però no les de gas, de les quals Europa és molt dependent. En el cas de les armes, no s'ha informat si les sancions afectaran el lliurament de les dues fragates que França té previst per a la tardor.

També els Estats Units ampliaran les sancions contra Rússia. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat la tercera tanda de sancions econòmiques contra Moscou per donar suport a les activitats dels rebels prorussos a Ucraïna. "Si Rússia continua el seu camí actual, el cost" que haurà de pagar "continuarà creixent", ha advertit Obama. Les sancions afectaran sectors estratègics com l'energia, la defensa i les finances.

En una intervenció als jardins de la Casa Blanca, el president nord-americà ha afirmat que la crisi amb Rússia "no és una nova guerra freda". La situació és "inacceptable" i Rússia ha de deixar a Ucraïna escollir el seu futur sense recórrer a pressions i el suport de les milícies separatistes de l'est d'Ucraïna.

Les sancions europees, que s'han anunciat després del preacord de la setmana passada, s'aplicaran durant un any i es revisaran cada tres mesos. La ratificació per part dels 28 es farà per escrit, previsiblement aquest dimecres i, segons fonts comunitàries, al llarg dels pròxims dos o tres dies entraran en vigor.

El sinistre de l'avió malaisi abatut per un míssil a l'est d'Ucraïna fa dues setmanes ha estat el desencadenant d'aquestes sancions. A la zona, mentrestant, s'intensifiquen els combats entre les tropes de Kíev i els rebels prorussos, amb desenes de víctimes civils.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut