Jerusalem

Nova jornada sagnant a Gaza amb el bombardeig d'una escola i un mercat

En plena treva, Israel ha bombardejat el principal mercat de Gaza i ha deixat disset morts. Unes hores abans havia fet el mateix en una escola de l'ONU

RedaccióActualitzat

La treva humanitària de quatre hores anunciada per l'exèrcit israelià a la Franja de Gaza no ha servit per calmar la tensió. Només aquest dimecres han mort 93 civils palestins i més de 200 han resultat ferits. Aquestes xifres arriben després d'una intensa nit de bombardejos.

El govern israelià ha assegurat que la treva no era un alto al foc i ha advertit que continuarien les operacions per localitzar i destruir els túnels que fan servir els milicians islamistes de Hamas. I així ha estat. No havien passat aquestes quatre hores i un bombardeig israelià sobre Shejaia, el principal mercat de Gaza, deixava un balanç de disset morts i centenars de ferits, segons el ministre de Sanitat de la Franja, Ashraf al Qedra. El mercat estava ple de persones que havien aprofitat la treva per sortir a comprar menjar. En el mateix moment que es registrava l'atac contra el mercat, almenys quatre persones més han mort per foc d'artilleria a l'est de Khan Yunis, al sud de Gaza.

Israel ha informat de la mort de tres soldats quan descobrien la boca d'un túnel en un habitatge del sud de la Franja. L'immoble i el soterrani contenien explosius, que han estat detonats quan els militars israelians descobrien l'amagatall. Altres 27 soldats han resultat ferits en diferents incidents de l'operació terrestre.

Des de bon principi, Hamas ha afirmat que aquesta treva era "inútil" perquè no incloïa tot el territori de Gaza, en concret "punts calents" de la frontera. "És una maniobra per als mitjans de comunicació", ha assegurat el portaveu de Hamas Sami Abu Zuhri, en un comunicat.

Les Brigades d'Azedín Al-Kasam, el braç armat de Hamas, han reclamat l'autoria de diversos atacs contra les tropes israelianes. Les milícies palestines han disparat almenys quaranta coets i projectils de morter contra territori israelià, gran part dels quals dirigits contra les ciutats d'Ashkelon i Ashdod, que no han provocat víctimes, segons han informat mitjans de comunicació israelians.

Segon atac contra una escola de l'ONU

L'ofensiva ha estat molt intensa. Per segona vegada, Israel ha atacat una escola de l'ONU on hi havia desenes de refugiats. Han mort una vintena de civils palestins. Poc abans, en un altre bombardeig, també havien mort vuit membres d'una mateixa família. Uns obusos que han caigut al camp de refugiats de Jabaliya han provocat una vintena de víctimes més. Més morts que s'han d'afegir als més de 100 que hi va haver dimarts, en una de les jornades més sagnants.

"Han matat els nens mentre dormien. És una vergonya", afirmava Cristhoper Gunnes, portaveu de l'ONU a Gaza. "Hem fet anàlisis i hem examinat els cràters i els danys. La nostra percepció inicial és que ha bombardejat la nostra escola l'artilleria israeliana".

Els Estats Units han condemnat aquest bombardeig. "Estem molt preocupats perquè milers de desplaçats interns palestins que han estat cridats per l'exèrcit israelià a evacuar casa seva no estiguin protegits en refugis designats per l'ONU a Gaza", ha dit la portaveu del Consell de Seguretat de la Casa Blanca, Bernadette Meehan.

La portaveu ha reiterat la crida dels Estats Units a un cessament sense condicions de les hostilitats, com ja va expressar diumenge passat el president Barack Obama al seu homòleg Benjamin Netanyahu.

Les autoritats de la Franja han informat que s'han intensificat els bombardejos per terra, mar i aire, que han destruït l'única central elèctrica de Gaza, que no podrà generar energia almenys durant un any.

El balanç de víctimes augmenta

Davant la duresa de la situació, Hamas -que és sunnita- ha rebut el suport del gran estat xiïta de la regió: l'Iran. L'ofensiva israeliana va començar fa 22 dies i fins ara han mort gairebé 1.300 palestins, 56 soldats israelians, dos civils israelians i un treballador tailandès. Els atacs han ferit més de 7.000 palestins.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut