Usuaris de Renfe esperant davant els panells informatius dels trens de mitjana distància de Sants. (Foto: ACN)
Usuaris de Renfe esperant davant els panells informatius de Sants. (Foto: ACN)
Barcelona

Sense incidents en el segon dia de vaga a Renfe, amb serveis mínims d'entre el 33 i el 66%

Els serveis mínims varien entre un 33 i un 66% del servei habitual i hi ha disparitat en la xifra del seguiment de la protesta segons Renfe o els sindicats convocants

RedaccióActualitzat

La segona jornada d'aturada a Renfe s'està desenvolupant sense incidents aquest divendres. Des de les cinc de la tarda, els serveis mínims tornen a ser del 66%, una freqüència que es mantindrà fins a dos quarts de nou del vespre. Els treballadors de Renfe han convocat aquesta vaga de dos dies per l'incompliment del conveni per part de la direcció. L'aturada acaba aquest divendres, a les onze de la nit.

Els serveis mínims fixats pel Ministeri de Foment i la Conselleria d'Empresa i Ocupació de la Generalitat s'estan complint amb normalitat, segons fonts de la companyia ferroviària. Tanmateix, l'aturada ha obligat a cancel·lar o endarrerir alguns trens, la qual cosa està provocant les queixes dels usuaris, sobretot els de mitjana i llarga distància, molts dels quals inicien aquest divendres, primer dia de l'"operació sortida", les seves vacances d'estiu.

Renfe xifra en un 1,8% el seguiment de les aturades en aquesta segona jornada. Els sindicats convocants -CCOO, Sindicat Ferroviari i UGT- eleven aquest percentatge fins al 70%. Els sindicats al·leguen que el càlcul de la companyia no té en compte els treballadors obligats a treballar en els serveis mínims o bé que estan de vacances o de baixa laboral.

Durant les hores puntes, entre les 6 i les 9.30 hores i entre les 17 i les 20.30 hores, circulen dos de cada tres trens, un 66% del total, un percentatge que CCOO considera "abusiu". Fora d'aquestes franges, el servei queda reduït a un 33%, és a dir, un de cada tres combois.

Els usuaris poden consultar si el seu tren sortirà al telèfon 900 41 00 41.

Pel que fa als trens de llarga distància convencional i d'alta velocitat, els mínims són del 77%. Els dels trens Avant, del 63%.

Alguns retards en el primer dia de vaga

Dijous, la primera de les dues jornades d'aturada, va registrar alguns retards i moltes consultes dels usuaris que veien com es cancel·lava el trajecte que tenien comprat.

Després d'un matí de relativa tranquil·litat, a la tarda van circular amb retards de fins a mitja hora combois com els que enllacen Barcelona amb Riba-roja, la Tor de Querol o Tortosa.

A l'estació de Sants, l'oficina d'atenció al client estava desbordada pels usuaris de mitjana i llarga distància, que miraven de recol·locar-se en altres trens, cosa que no tots han pogut fer. La indignació i la resignació han predominat entre els passatgers

Amb aquesta vaga, el sector ferroviari de CCOO pretén manifestar el seu rebuig davant l'"incompliment per part de Renfe d'aspectes essencials del conveni col·lectiu, la falta de personal en l'operadora pública i el fet que no s'estiguin complint els compromisos de mobilitat de personal".

Anar al contingut