Barcelona

Les reaccions del partits catalans a la reunió Mas-Rajoy: de la crida a la desobediència a les crítiques a un Mas "més feble"

Les formacions favorables al dret a decidir reclamen compromís contra la corrupció, mentre que C's creu que Mas només pot "marxar o governar".

RedaccióActualitzat

Les reaccions dels partits catalans a la reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy a La Moncloa quan falta menys de mig any per al 9-N van des de la crida a la desobediència en cas que es vulgui prohibir la consulta, com defensa la CUP, fins a l'advertència de C's que Mas només pot "marxar o començar a governar".

En general, les formacions parlamentàries han coincidit a reclamar a Mas que sigui ferm contra la corrupció, després de l'esclat del "cas Pujol" fa només cinc dies, si no vol desautoritzar el procés.

ERC

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, pensa que la trobada ha servit per "posar de manifest una vegada més que l'Estat espanyol no escolta els catalans". Per això, diu Junqueras, "no hi ha cap més sortida" que convocar una consulta. En declaracions a EFE, Junqueras ha reconegut que té pendent parlar amb Mas, però no veu "cap raó raó per canviar el missatge, perquè no hi ha cap novetat per part del govern", que continua amb l'actitud "de sempre del PP i el PSOE, que és incomplir l'Estatut del 2006, com van fer amb l'anterior, amb el finançament i amb la llei de la dependència".

El dirigent dels republicans ha considerat "inconcebible" que es declari "il·legal" la voluntat democràtica de la ciutadania.

PSC

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha criticat "l'immobilisme" que, segons ell, han mostrat tant el president català com l'espanyol en la reunió a La Moncloa. Lucena ha lamentat que Mas ha anat a Madrid "més feble" que fa una setmana, per l'esclat del "cas Pujol", però ha advertit Rajoy que seria "un greu error interpretar la feblesa de Mas com un senyal que el problema de Catalunya ha desaparegut o es dissoldrà com el sucre en els propers mesos".

El diputat socialista ha defensat la proposta de pregunta per a una consulta que va fer el primer secretari del partit, Miquel Iceta, perquè "encaixa en el marc constitucional" i "dóna més espai al diàleg" per avançar cap un model federal.

ICV-EUiA

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat que ICV-EUiA promourà "la unitat" al voltant del dret a decidir després de la reunió entre Mas i Rajoy perquè "no hi ha solucions que no passin per l'exercici d'aquest dret".

El diputat ecosocialista ha reclamat a Mas que entre les propostes que traslladi a La Moncloa hi hagi mesures contra els desnonaments i a favor d'una renda mínima, i li ha retret que el seu grup ha trobat a faltar compromís contra la corrupció. "No entenem per què no s'ha parlat de corrupció" amb Rajoy. I ha conclòs: "L'autoritat moral es guanya exigint totes les explicacions, i l'autoritat política per tirar endavant qualsevol procés, sobretot el nacional però també els reptes socials, es guanya encarant la corrupció".

C's

El president de C's, Albert Rivera, ha retret a Artur Mas que hagi presentat a Rajoy un document amb propostes que no ha traslladat abans al Parlament: "Ara es torna bo de cop i ve a parlar de 23 punts que ni ens ha explicat ni ha prioritzat durant aquesta legislatura". Rivera, que ha definit el president de la Generalitat com un "cadàver polític", ha advertit Mas que només li queden dues opcions: "marxar o començar a governar".

Riveram també s'ha preguntat si Rajoy i Mas han parlat del "cas Pujol", ha exigit que s'investigui a fons i ha criticat el paper de Rajoy. "Em sembla trist que Rajoy no surti a donar la cara" quan ha rebut "un president autonòmic que li demana ni més ni menys que trencar el país".

CUP

Des de la CUP, David Fernàndez ha cridat a "desobeir qualsevol prohibició que vulgui impedir la col·locació d'urnes el 9-N" i ha instat a emparar la votació en la voluntat popular, representada en el suport del 80% del Parlament i en la llei de consultes. Fernàndez ha remarcat que la reunió a La Moncloa no ha aportat "cap novetat" i que el que cal preguntar-se "no és què farà l'Estat, sinó què farem nosaltres".

El diputat de la CUP ha recordat que el procés va començar amb la consulta d'Arenys de Munt i ha vaticinat: "Això va començar al carrer i amb urnes i acabarà igual: al carrer i amb urnes".

CiU

La federació ha lamentat que Rajoy no hagi estat capaç de formular "cap proposta" al president. El portaveu parlamentari, Jordi Turull, ha advertit de l'efecte que això té en la causa sobiranista: "Ens va carregant de raons, perquè mentre el president Rajoy parla de prohibir preguntar, els altres parlem de preguntar. I això, a l'Europa del segle XXI, situa cadascú en el seu lloc".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut