Madrid

La investigació sobre Jordi Pujol Ferrusola: empreses fictícies i paradisos fiscals

El jutge de l'Audiència Nacional investiga el primogènit de l'expresident català per haver comès tràfic de divises per més de 32 milions d'euros

RedaccióActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha citat per al 15 de setembre Jordi Pujol Ferrusola i la seva dona, Mercè Gironès Riera, perquè declarin com a imputats en una causa per blanqueig de capitals i delictes contra la hisenda pública, en una decisió que arriba després de la confessió de l'expresident Jordi Pujol i Soley que va ocultar diners a l'estranger durant 34 anys.

Diversos informes policials apunten a comptes en paradisos fiscals del primogènit de l'expresident de la Generalitat, que procedirien de negocis a l'Argentina, l'Uruguai i Mèxic. Segons Pablo Ruz, Jordi Pujol i Ferrusola hauria comès tràfic de divises per valor de més de 32 milions d'euros. Aquests diners s'haurien enviat des de diversos països, com Andorra, les illes Caiman o Suïssa.

En el punt de mira hi ha els comptes i els moviments de quatre empreses vinculades a Jordi Pujol fill amb seu al carrer Ganduxer de Barcelona. Una de venda de marbres i pedra natural; una altra que primer va ser de traduccions i després es va reconvertir al sector immobiliari i una que en un primer moment tenia la seu a Tarragona, vinculada a l'activitat portuària i amb la qual hauria invertit a Puerto Rosario, a l'Argentina. L'exparella de Pujol Ferrusola, Maria Victoria Álvarez, va quantificar aquesta inversió en 40 milions d'euros, així li ho va declarar al magistrat.

Pablo Ruz ha requerit a bancs espanyols i també a dos bancs suïssos que li aportin l'extracte de moviments bancaris de Pujol Ferrusola. Amb l'Agència Tributària i la Unitat de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional estan investigant inversions fetes a Mèxic. També la compra de sis cotxes de luxe i una venda de dues finques per gairebé cinc milions d'euros amb un valor cadastral de 902 euros.

El magistrat fa notar que no li consta que Jordi Pujol Ferrusola hagi regularitzat els fons que hi ha a la Banca Privada d'Andorra, als quals fa referència el seu pare, l'expresident Pujol, en la seva carta de confessió.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut