Nova York

L'Argentina hauria entrat en "fallida tècnica", però el govern es nega a reconèixer la suspensió de pagaments

El govern de Cristina Fernández no ha arribat a un acord amb els "fons voltor" i l'agència Standard & Poor's ha rebaixat la qualificació del deute al nivell de "fallida tècnica"

RedaccióActualitzat

L'Argentina no ha arribat a un acord amb els "fons voltor", que bloquegen judicialment el pagament del deute del país. L'agència Standard & Poor's ha rebaixat la qualificació del deute al nivell de "fallida tècnica", però el govern argentí ha negat que sigui una suspensió de pagaments.

La Casa Rosada continua buscant amb la banca privada de l'Argentina una fórmula que eviti la fallida del país, situació en la qual ja es trobaria. segons l'agència de qualificació nord-americana.

Sigui com sigui, aquesta matinada s'ha exhaurit sense èxit el termini per arribar a un acord amb una part dels seus creditors, els anomenats "fons voltor". Segons el ministre, aquests fons, que només tenen en les seves mans una petita part del deute argentí, no han acceptat les seves ofertes i això els obliga a deixar de pagar la resta de creditors.

Tot i això, l'Argentina no considera la situació com de suspensió de pagaments. El govern diu que vol pagar els principals creditors, els que van acceptar una quitança prèviament, i que disposa dels diners per fer-ho. També acusa els "fons voltor" i el jutge de Nova York que els ha portat a aquesta situació límit de tenir intencions perverses.

Tot plegat arrenca del deute públic reestructurat en forma de bons que aquests "fons voltor" van comprar després del "corralito" del 2002. El motiu del litigi són 1.500 milions de dòlars, però el problema no és la quantitat, sinó el fet que, si el govern de Cristina Fernández els paga, rebrà una onada de reclamacions dels creditors que, a diferència dels "fons voltor", han acceptat quitances del deute. Aleshores podrien reclamar que se'ls compensés per aquest fet i això podria tenir un cost de 120.000 milions de dòlars.

Les dues parts tenien fins a les 6 del matí, hora catalana, per tancar un acord i evitar que Buenos Aires entrés en suspensió de pagaments. 

Malgrat que l'Argentina ho nega, aquesta seria la segona suspensió de pagaments del país en 12 anys, després del "corralito" del 2002.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut