Londres

Sierra Leone declara l'emergència de salut pública i Libèria tanca les escoles per l'Ebola

Països de tot el món es miren amb inquietud la ràpida expansió del virus d'Ebola. Els 340 membres d'una organització humanitària nord-americana marxen dels països afectats, per por del contagi.

RedaccióActualitzat

L'epidèmia d'Ebola avança a tota velocitat malgrat els esforços de l'Organització Mundial de la Salut. 1.200 infectats i 672 morts és el balanç de la que ja s'ha considerat l'epidèmia d'Ebola més important de la història.

Els països de l'oest d'Àfrica estan extremant les precaucions. Sierra Leone ha declarat una emergència de salut pública pel pitjor brot del virus que es recorda. Després de cancel·lar el viatge que tenia previst fer a Washington, el president del país, Ernest Bai Koroma, ha dit que s'imposarà una quarantena a les zones on s'han detectat els epicentres del virus i ha ordenat a les forces de seguretat que garanteixin el compliment d'aquestes mesures de protecció sanitària.

Sierra Leone és un dels països africans més afectat per l'últim brot d'Ebola, que també s'ha detectat a països com la República Democràtica del Congo, Uganda, Sudan del Sud i Gabon. Per això, a la Costa d'Ivori, país fronterer amb la zona afectada, han començat a practicar rígids controls a la frontera.

En aquest context, l'ONG amb seu a Washington PeaceCorps ha decidit evacuar temporalment els 340 voluntaris que l'organització tenia a Libèria, Sierra Leone i Guinea. En aquest comunicat, atribueix la decisió a la creixent propagació del virus.

Aquestes mesures arriben en un moment en què els experts alerten que l'epidèmia pot arribar al Primer Món, tot i que consideren que és molt improbable que es propagui perquè es detectaria ràpidament i s'aïllaria els pacients. Aquesta és l'opinió de Tom Geisbert, professor de Microbiologia i Immunologia de la Universitat de Texas Medical Branch:

"Hem d'estar alerta. No vull causar pànic, però em sembla que la gent s'hauria de preocupar i prestar-hi atenció, sobretot els professionals de la salut."

El govern nord-americà ha confirmat que un ciutadà dels Estats Units va morir d'Ebola a Nigèria després d'haver estat infectat i que dos treballadors humanitaris més s'han infectat i es troben en estat greu, encara que en les últimes hores han mostrat una certa millora.

L'Ebola és molt contagiós i es transmet entre humans a través del contacte amb òrgans, sang, secrecions o altres fluids corporals. La malaltia afecta sobretot ximpanzés, goril·les, ratpenats frugívors, micos, antílops i porcs espins, però pot transmetre's a humans que entrin en contacte amb els animals infectats, segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Ara, la lluita contra l'Ebola troba en la por un nou obstacle, a més del desconeixement sobre una malaltia que no té tractament ni vacuna. Per això, la millor eina per combatre-la és evitar que es propagui.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut