Jerusalem

Israel no aturarà l'ofensiva a Gaza fins que hagi destruït tots els túnels de la Franja

El president de l'Autoritat Nacional Palestina fa una crida urgent a la comunitat internacional perquè protegeixi la zona devastada per Israel

RedaccióActualitzat

Israel continuarà bombardejant Gaza fins que hagi destruït tots els túnels fronterers que entren al país provinents de la franja. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s'ha mostrat determinat a "completar la missió" d'acabar amb aquests túnels, "amb alto el foc o sense".

En una compareixença de premsa a Tel Aviv, Netanyahu ha admès que no hi ha "una solució que ofereixi una garantia completa", però ha destacat que les forces militars israelianes estan "neutralitzant una capacitat que hauria permès als terroristes matar i segrestar civils israelians".

De moment, Israel ha mobilitzat 16.000 reservistes més, elevant fins als 86.000 els soldats de l'ofensiva Mur Protector, a la Franja de Gaza. Tot plegat l'endemà de la mort de disset palestins més en el bombardeig israelià d'un mercat atapeït de gent, en plena treva humanitària decretada per les mateixes autoritats hebrees i rebutjada per Hamas. Israel afirma que investigarà l'atac. La Casa Blanca l'ha condemnat, alhora que enviava més munició a l'estat hebreu, a petició del govern de Benjamin Netanyahu. Les forces d'autodefensa havien advertit que, malgrat la treva, seguirien les operacions militars per localitzar i destruir túnels dels islamistes.

L'exèrcit israelià va entrar per terra a Gaza el 17 de juliol passat amb la intenció d'acabar amb una desena de túnels, n'ha descobert vint més fins ara, a més de prop de 60 passadissos i corredors que hi comuniquen. Aquesta destrucció dels passos subterranis és "el primer pas per a la desmilitarització de Gaza", ha assegurat Netanyahu.

Abbas declara Gaza "àrea de desastre humanitari"

El president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, ha declarat la Franja de Gaza "àrea de desastre humanitari" i ha fet una crida urgent a la comunitat internacional perquè protegeixi i proveeixi d'aliments bàsics i medicines aquest enclavament, devastat per l'ofensiva israeliana des de fa més de tres setmanes.

En una carta enviada al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, el dirigent palestí acusa les autoritats israelianes de cometre crims de guerra i reclama a les Nacions Unides que pressioni les institucions internacionals perquè destinin ajuda d'emergència a la Franja. La missiva diu: "Israel, la potència ocupant, continua invocant de manera fal·laç el dret de la defensa pròpia per justificar la seva campanya criminal contra el poble palestí".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut