Arseni Iatseniuk en una compareixença informativa recent.
Iatseniuk rep el suport de la majoria del Parlament perquè continuï com a primer ministre. (Foto: Reuters)
Kíev

El Parlament ucraïnès rebutja la dimissió de Iatseniuk, que continuarà al capdavant del govern

El primer ministre rep un ampli suport a la moció de confiança, tot i haver-se trencat la coalició parlamentària que li feia costat

RedaccióActualitzat

La Rada Suprema -el Parlament d'Ucraïna- no ha acceptat la dimissió de fa una setmana pel primer ministre, Arseni Iatseniuk, que continuarà al capdavant del govern, tot i haver-se trencat la coalició parlamentària que li feia costat. "Avui hi ha dues notícies a l'economia mundial. La primera és que l'Argentina ha presentat suspensió de pagaments. La segona, que Ucraïna no l'ha presentat i que mai no ho farà", ha dit Iatseniuk després de la votació dels diputats, que han donat un suport aclaparador al seu govern en una moció de confiança.

Només 16 dels parlamentaris han votat a favor de la seva dimissió, després que el president ucraïnès, Petró Poroixenko, demanés a la Rada que rebutgés la decisió que va prendre Iatseniuk la setmana passada. UDAR i Svoboda, dues de les tres formacions de la coalició, van decidir abandonar la coalició. Les dues formacions es van oposar a una reforma fiscal de l'executiu i al projecte de llei que hauria permès vendre a inversors estrangers la meitat de tots els gasoductes del país.

Aquest dijous, les dues lleis polèmiques -amb el suport de Poroixenko- han tornat al Parlament. La Rada ha aprovat un nou impost temporal, equivalent a l'1,5% sobre el salari brut de tots els ucraïnesos, per finançar les necessitats de les tropes que lluiten contra els separatistes prorussos a l'est del país. El president Poroixenko ha explicat que l'operació militar per recuperar el control de Donetsk i Lugansk costa a Kíev gairebé 6 milions de dòlars al dia.

Mentrestant, la votació del projecte de llei per privatitzar el 49% de la companyia estatal que té tots els gasoductes d'Ucraïna s'ha ajornat per poder esmenar la normativa.

Anar al contingut