Façana del Palau de Justícia de Barcelona
Façana del Palau de Justícia de Barcelona
Barcelona

Primera condemna a l'Estat contra el porter d'una discoteca per denegar l'accés a dues transsexuals

El condemnat no podrà treballar en la professió durant un any i haurà de pagar 300 euros a cada dona per danys morals i seqüeles psicològiques

RedaccióActualitzat

L'Audiència de Barcelona ha condemnat el porter d'una discoteca de Barcelona per negar l'accés a dues transsexuals per motius d'identitat de gènere. És la primera sentència coneguda a l'Estat per un delicte contra els drets fonamentals en la prohibició d'accés de forma discriminatòria a dues dones transsexuals. El porter de la discoteca no les va deixar entrar adduint que "no volia barrejar ambients". Segons la sentència, el condemnat haurà de pagar 300 euros a cadascuna de les dones i no podrà treballar com a porter durant un any.  

Segons ha informat la fiscalia de Barcelona, quan el jutjat va dictar la sentència al març, es tractava de la primera sentència coneguda a Espanya en la qual s'aplica l'article 512 del Codi Penal, que es refereix als professionals que deneguen a una persona una prestació a la qual té dret "per raó de la seva ideologia, religió o creences, la seva pertinença a una ètnia, raça o nació, el seu sexe, orientació sexual, situació familiar, malaltia o minusvalidesa ", i per als quals estableix penes d'un a quatre anys d'inhabilitació.

Els fets es remunten a la matinada del 30 d'octubre de 2011 quan un grup d'amics volia accedir a una coneguda discoteca del carrer Aribau a Barcelona. El grup es va separar en dos. Uns van poder accedir al local sense problemes, amb un dels amics transsexuals; l'altre no ho va poder fer de forma conjunta. Els porters van al·legar que el local estava ple. Les transsexuals van veure que seguien entrant clients, van preguntar-ne el motiu i un dels porters els va dir que el propietari no volia barrejar ambients, en clara referència a la seva identitat sexual.

Al llarg del judici, les dues afectades i els seus amics van explicar que només un dels dos porters acusats els va impedir l'accés, i per això l'altre ha quedat absolt. Van explicar que un tercer porter, no identificat, els va donar un cop al pit i va dir que "aquests maricons no entraven al local", a més de proferir-los burles i insults.

Els porters ho han negat. El condemnat ha assegurat que té una filla transsexual i que no té cap problema amb aquest col·lectiu. L'Audiència ha desestimat el recurs del condemnat i ha cregut la versió de les transsexuals. El jutge ha considerat que "és evident que se'ls va denegar l'entrada al local, discriminadament per raó d'ordre sexual". Considera que es va cometre un delicte contra els drets fonamentals i llibertats públiques per denegació d'una prestació en l'exercici d'activitats empresarials i ha condemnat un dels acusats a pagar 300 euros a cada dona pels danys morals i les seqüeles psicològiques patides.

Anar al contingut