La proposta de la Generalitat sobre la delimitació del parc estarà llesta al novembre.
La proposta de la Generalitat sobre la delimitació del parc estarà llesta al novembre.
Setcases

La Generalitat projecta un parc natural compartit amb França al naixement dels rius Ter i Freser

"La naturalesa no entén de fronteres polítiques", ha dit el conseller de Territori, Santi Vila

RedaccióActualitzat

La Generalitat està en procés de crear un parc natural compartit amb França a les capçaleres dels rius Ter i Freser. Ho ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que ha manifestat que "la naturalesa no entén de fronteres polítiques". Amb la creació d'aquest parc transfronterer, ha dit Vila, se superaran "uns límits fruit de l'arbitrarietat humana".

La proposta de declaració del nou parc natural serà a final d'any, segons el conseller, que ha valorat que projectes com aquest serveixen per a "la construcció de la unitat europea". L'esborrany de la proposta que prepari la Generalitat s'enviarà a tots els municipis i agents territorials implicats.

Aquests són els ajuntaments de Toses, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, a més del Consell Comarcal del Ripollès i els consorcis Ripollès Desenvolupament i el d'Espais d'Interès Natural del Ripollès. Cal dir, però, que de les 12.500 hectàrees que ocupa l'espai que es vol convertir en parc natural, el 80% pertany a Setcases i Queralbs. Dins els límits del nou parc es troben també les estacions de Vall de Núria i Vallter 2000.

En aquest espai hi ha fauna protegida com l'àguila daurada, l'isard, el ratpenat de cova, el cranc de riu autòcton o mol·luscos endèmics, i també flora. La vegetació dominant a la zona són prats alpins i subalpins, a més de boscos de pi negre amb rododendre a les zones inferiors als 2.000 metres. També, a les parts més baixes del futur parc hi predominen els roures i el pi vermell.

A més d'aquest projecte, la Generalitat treballa en l'ampliació de tres parcs en el període 2014-17: el d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Alt Pirineu i el dels Ports.

Anar al contingut