Moltes zones de la ciutat de Gaza són només runa. (Foto: Reuters)
Moltes zones de la ciutat de Gaza són només runa. (Foto: Reuters)
Washington

Obama acusa Hamas de trencar l'alto el foc "minuts després" que comencés

L'ONU ha condemnat la violació de l'alto el foc. En els atacs d'aquest divendres han mort una setantena de palestins i dos soldats israelians

RedaccióActualitzat

La treva humanitària de 72 hores acordada entre Israel i Hamas semblava que anava de debò. En paraules del secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, era una "oportunitat" perquè les dues parts apropessin posicions. En contra del que s'esperava, l'alto el foc ha durat només 4 hores.

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha acusat Hamas de trencar la treva uns minuts després que entrés en vigor i ha exigit la posada en llibertat del soldat israelià "segrestat". "Serà molt difícil aconseguir un alto el foc de nou si Israel i la comunitat internacional no confien que Hamas pugui complir", ha indicat Obama en una compareixença sorpresa a la Casa Blanca.

El president ha insistit un cop més en el "dret" d'Israel a defensar-se ja que "cap país pot tolerar que els seus ciutadans hagin de refugiar-se cada 20 minuts" per atacs de coets. Alhora, però, ha reconegut sentir-se "desconsolat" pels civils palestins morts durant el conflicte.

Obama ha apostat per "l'alto el foc com una manera de detenir la violència i mirar de solucionar" els problemes entre les dues parts. "Hi ha molta ràbia i desesperació i aquesta és una barreja molt volàtil. (...) Serà difícil, però s'ha de seguir intentant".

Els Estats Units han expressat el seu suport amb més que paraules. El Senat nord-americà ha aprovat per unanimitat concedir al Departament de Defensa un fons suplementari de 225 milions de dòlars per finançar l'escut antimíssils d'Israel, conegut com "cúpula de ferro". Aquesta partida s'ha inclòs en un projecte de llei destinat a augmentar els fons per acabar amb la crisi migratòria a la frontera amb Mèxic. Ara el text passarà a la Cambra de Representants, on també es preveu que sigui aprovat.

El govern nord-americà ha estat al costat d'Israel en el conflicte, però donada la quantitat de civils palestins morts i l'atac a dues escoles de l'ONU, Washington ha elevat una mica el to de les crítiques cap a Tel Aviv.

En un sentit molt similar s'ha posicionat el secretari general de l'ONU. Ban Ki-moon ha condemnat la violació de la treva i ha exigit la posada en llibertat del militar israelià capturat en territori palestí. En una declaració llegida per un portaveu, l'ONU diu que està "profundament decebuda" pels últims esdeveniments, perquè s'havien rebut garanties de totes les parts de respectar la treva. La situació actual planteja seriosos dubtes sobre la credibilitat de les garanties oferides pel moviment integrista islàmic palestí de Hamas.

Ban Ki-moon ha dit que està "molt preocupat" per la represa dels atacs israelians, que haurien causat la mort de més de 70 palestins. Els israelians haurien perdut dos soldats. "En lloc de donar a les dues parts, en especial als civils de Gaza, una pausa molt necessària per atendre els ferits, enterrar els morts i reparar infraestructures vitals, el trencament de l'alto el foc està duent a terme un nou agreujament" del conflicte.

Invitació d'Egipte a negociar

El trencament de la treva no ha de significar un trencament de les vies diplomàtiques. El Ministeri egipci d'Afers Estrangers manté la invitació perquè israelians i palestins comencin les negociacions al Caire. L'Autoritat Nacional Palestina (ANP) enviarà una delegació aquest dissabte al Caire per iniciar les converses amb Israel. El president de l'ANP, Mahmud Abbas, ja hauria dissenyat l'equip negociador, format per totes les faccions palestines, inclosos els moviments de Hamas i Al-Jihad, segons ha explicat a EFE l'ambaixador palestí a Egipte, Yamal al Shobaki.

Anar al contingut