Una càmera grava Dolors Camats, coordinadora nacional d'ICV, durant l'entrevista amb l'ACN. (Foto: ACN)
Una càmera grava Dolors Camats, coordinadora nacional d'ICV, durant l'entrevista amb l'ACN. (Foto: ACN)
Barcelona

ICV impulsarà una comissió d'investigació sobre el frau fiscal a Catalunya amb Jordi Pujol a l'epicentre

Iniciativa per Catalunya impulsarà una comissió d'investigació al Parlament, centrada en el frau fiscal però on es parli, també, sobre el "cas Pujol"

RedaccióActualitzat

Iniciativa per Catalunya vol impulsar una comissió d'investigacio al Parlament, centrada en el frau fiscal però on es parli, també, sobre el "cas Pujol"Per fer-ho, buscaran complicitats entre els altres grups parlamentaris que els ajudin a tirar-la endavant.

La coordinadora nacional dels ecosocialistes, Dolors Camats, ha explicat quins serien els objectius d'aquesta comissió en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies. Camats avança que, després d'escoltar Pujol al Parlament -confia que la primera setmana de setembre-, trobaran complicitats per crear una comissió que investigui els diners que, més enllà de l'herència familiar, els Pujol podrien haver aconseguit aprofitant-se del càrrec del cap de família.

Iniciativa també proposa investigar els mecanismes que van fallar perquè un evasor fiscal fos president durant 23 anys i reclamaran que s'hi afegeixin altres casos sonats de frau fiscal.

"El que més m'amoïna és com pot un evasor fiscal durant 34 anys ser president de la Generalitat"

Aquesta comissió d'investigació aniria més enllà de la que vol impulsar el Partit Popular, que se circumscriu a la família Pujol.

Viable?

Els ecosocialistes són conscients que necessitaran el suport de la majoria de la cambra per aconseguir una comissió d'aquestes característiques. Si s'uneixen tres grups parlamentaris poden forçar la creació d'una comissió d'investigació a l'any i recentment els set grups de la cambra van fer servir la seva firma per impulsar la del "cas Spanair".

Sense possibilitat de fer-ho automàticament, a ICV -i a qualsevol altre grup que ho desitgi- només li queda la via ordinària. Ha d'aconseguir el suport d'almenys un grup -ja han parlat amb la CUP- i la decisió final la prendrà el Ple del Parlament, que hauria de donar suport a la proposició per majoria.

Si ICV no aconsegueix la majoria suficient per impulsar la comissió d'investigació sobre el frau fiscal, ho tornarà a provar a principis del 2015, quan tornarà a tenir la possibilitat de forçar-ne la creació automàtica.

Pujol, al setembre

Els ecosocialites esperaran a escoltar les explicacions que doni Jordi Pujol al Parlament abans de prendre cap decisió. Camats confia que l'expresident Pujol comparegui a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) al setembre.

Pujol no estaria obligat a comparèixer a la CAI, però sí que s'hi veuria forçat a fer-ho en cas que es tractés d'una comissió d'investigació. Si l'expresident decideix no atendre la demanda de la cambra catalana, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA creu que hauria de ser el president de la Generalitat, Artur Mas, qui comparegués per donar explicacions.

Canvi a la llei d'expresidents

Més enllà de la compareixença de Pujol i de la comissió d'investigació sobre el frau fiscal, els ecosocialistes també han proposat canvis en la llei que regula la figura dels expresidents i que Camats recorda que es va fer "expressament per al president Pujol".

Iniciativa vol incloure una clàusula que permeti al Parlament retirar les atribucions d'un expresident en cas que es demostri un delicte com el que ha confessat l'històric líder de CiU.

Camats, però, és de l'opinió que Pujol també hauria de tornar els diners que ha percebut com a expresident durant els últims 11 anys. 

Anar al contingut