Conesa

Conesa demanarà la declaració de zona catastròfica per l'aiguat de dissabte

"Serà complicat, però per provar que no quedi", afirma l'alcalde

RedaccióActualitzat

Conesa ha decidit finalment demanar la declaració de zona catastròfica després de l'aiguat que dissabte va deixar prop de 200 litres per metre quadrat en dues hores en aquest municipi de la Conca de Barberà. L'alcalde, Àngel Rodríguez, ha reconegut que aquest pla està pensat per a àmbits de força quilòmetres quadrats, però des del consistori estan decidits a demanar ajuda malgrat que l'afectació es restringeix a un sol municipi. "Serà complicat, però per provar-ho que no quedi", ha afirmat.

Rodríguez ha recordat que hi ha gent que ho ha perdut tot perquè l'aigua va arribar a gairebé dos metres en alguns punts del poble on es va desbordar la riera. La sol·licitud perquè Conesa sigui declarada zona catastròfica es farà dijous que ve en un ple municipal monogràfic sobre la rierada.

L'Ajuntament, la Generalitat i les altres administracions i cossos de seguretat i emergències s'han reunit aquest dilluns per avaluar els danys i pactar les tasques de neteja prioritàries. Ja s'han recuperat l'aigua i la telefonia, però caldrà netejar les rieres, reconstruir els murs que es va endur l'aigua i arreglar tanques i els nombrosos camins rurals del municipi.

Conesa té censats 130 habitants, i els que ho tindran més difícil ara seran la trentena que no tenen assegurança. Els danys són més importants en una trentena d'habitatges del nucli antic d'aquest municipi emmurallat, on no pot entrar gran maquinària per ajudar a retirar el fang. Això vol dir que la major part de la feina es fa a mà.

També s'ha d'estudiar com es compensarà els comerciants que dissabte eren a Conesa pel mercat de vell i van veure com la tromba d'aigua s'enduia les seves pertinences.

El delegat del govern a les comarques de Tarragona, Joaquim Nin, ha afirmat que té la impressió que "els danys particulars seran més importants que els dels espais públics". També ha negat que hi hagués descoordinació entre els cossos d'emergències, encara que ha reconegut que són conscients de la cobertura deficitària de les emissores dels Mossos d'Esquadra a la zona: "És un punt fosc que fa temps que està detectat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut