Buenos Aires

"No em volia morir sense poder abraçar-lo", diu la presidenta de les Àvies de la Plaza de Mayo després de trobar el seu nét

Després de 36 anys de recerca, la presidenta de les Àvies de la Plaza de Mayo ha pogut veure -tot i que només en fotografies- la cara del seu nét

RedaccióActualitzat

Després de 36 anys de recerca, la presidenta de les Àvies de la Plaza de Mayo, Estela de Carlotto, ha pogut veure -tot i que només en fotografies- la cara del seu nét Guido, el fill de la seva filla Laura, segrestada i assassinada per la dictadura argentina. "Ja tinc els meus catorze néts amb mi", ha dit la presidenta de l'associació que busca restituir a les seves famílies els nens desapareguts durant la junta militar.

Llicenciada en Magisteri, De Carlotto, de 83 anys, ha dedicat gran part de la vida a buscar el seu nét i altres infants desapareguts. El 1978 es va incorporar a les Àvies de la Plaza de Mayo, una associació creada pocs mesos abans. Els seus fills, tiets de Guido, són activistes pels drets humans i mantenen el cognom Carlotto lligat a la defensa dels drets humans, una lluita per la qual Estela ha rebut múltiples reconeixements, entre els quals el de doctora "honoris causa" per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 2005.

La presidenta de les Àvies de la Plaza de Mayo ha fet una roda de premsa després que se sabés que s'havia identificar el seu nét, el que fa 114 que recupera la identitat. "No volia morir-me sense poder abraçar-lo i aviat el podré abraçar", ha explicat emocionada. Acompanyada per diverses companyes del moviment, ha comentat que entre els seus objectius no hi ha "ni l'odi ni la rancúnia, sinó l'amor, però també, inflexiblement, la justícia i la veritat, no l'oblit".

Un músic que va actuar en un concert de les Àvies

El jove, nascut en captiveri al juny de 1978, viu a Olavarría, a la província de Buenos Aires, està casat i va créixer amb el nom d'Ignacio Hurban. Voluntàriament es va dirigir a fer-se proves a la Comissió Nacional per al Dret a la Identitat, que curiosament dirigeix la seva tia, Claudia Carlotto, perquè dubtava de la seva veritable identitat.

La casualitat va fer que, fa un parell d'anys, participés en el cicle de concerts "Música per a la identitat", organitzat per les Àvies de la Plaza de Mayo per difondre la seva causa humanitària. Aquest dimecres, no es podia accedir a la seva pàgina web, molt possiblement a causa del volum de trànsit en línia.

Els resultats de les proves d'ADN determinen que, en un 99,9% és fill de Laura, una militant universitària peronista segrestada per la dictadura al novembre de 1977 i portada al centre clandestí de detenció de "La Cacha". La família no sabia que estigués embarassada, sinó que van descobrir-ho més tard gràcies a companys de captiveri. Tampoc se sabia qui n'era el pare, misteri que també han revelat les anàlisis: Óscar Montoya, de Caleta Olivia, on Guido hi té la seva altra àvia.

A través de testimonis judicials se sap que el nen va néixer el 26 de juny de 1978 i, posteriorment, Laura va ser assassinada. El mes d'agost de 1978 se'n va entregar el cadàver a la família.

Commoció a l'Argentina

La notícia ha trasbalsat l'Argentina. La presidenta del país, Cristina Fernández, ha trucat a la presidenta de les Àvies de la Plaza de Mayo "plorant", segons ha explicat De Carlotto. També el jutge Baltasar Garzón, que va processar la cúpula militar argentina per genocidi, i el president veneçolà Nicolás Maduro han felicitat De Carlotto.

Fins i tot ho ha fet el jugador argentí del Barça Javier Mascherano en el seu compte de Twitter.

La presidenta de les Àvies de la Plaza de Mayo ha assegurat que aquesta identificació és "una reparació per a la societat en el seu conjunt" i ha defensat que ara "cal seguir buscant els que falten perquè altres àvies han de sentir el que sento jo avui".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut