Madrid

Sanitat vol que l'orde religiós de Pajares pagui part de la repatriació

El sacerdot està ingressat a l'Hospital Carlos III de Madrid i es manté estable. S'ha confirmat que la monja Juliana Bohi, que treballava amb Pajares a Libèria, no està infectada pel virus

RedaccióActualitzat

El missioner espanyol Miguel Pajares ja està rebent tractament a l'Hospital Carlos III de Madrid, on ha arribat aquest dijous al matí procedent de Libèria. Ingressat a la sisena planta del centre hospitalari, el primer espanyol i europeu afectat pel virus de l'Ebola presenta una "situació clínica estable", respira espontàniament i no té hemorràgies, malgrat que ha arribat al Carlos III "una mica desorientat". Per la seva banda, s'ha confirmat que la monja Juliana Bohi, que treballava amb Pajares a Libèria, no està infectada pel virus, segons ha confirmat la Conselleria de Salut madrilenya. Tot i això, es mantindran les mesures d'aïllament fins que els metges decideixin la resta d'actuacions.

La directora general de Salut Pública del govern espanyol, Mercedes Vinuesa, ha explicat que l'operació de trasllat ha estat un èxit i que altres països europeus s'han posat en contacte amb l'executiu davant la possibilitat que es trobin amb un cas similar. El missioner ha viatjat acompanyat d'un equip mèdic que ha pres totes les mesures de seguretat per evitar el contagi: des de l'aeroport militar de Torrejón de Ardoz, tres ambulàncies amb aïllament biològic i un gran dispositiu policial (que incloïa un helicòpter) han traslladat Pajares a l'hospital.

Roba, material sanitari i qualsevol element amb el qual s'atengui els dos pacients s'incinera immediatament després de l'ús, d'acord amb el protocol internacional per a aquests casos. De fet, Vinuesa ha subratllat que la raó principal de portar Pajares a Espanya ha estat que a Monròvia "no hi havia les condicions" perquè el pacient es tractés de la malaltia.

Vinuesa també s'ha referit al sèrum que s'està provant als Estats Units a dos cooperants infectats a Libèria. La directora general de Salut Pública ha assegurat que si en queda contrastada l'eficàcia estarà a disposició de pacients espanyols.

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Javier Rodríguez, ha fet una crida a la "tranquil·litat" absoluta dels ciutadans i els ha garantit que la possibilitat de transmissió de l'Ebola en aquests moments a Espanya "és molt petita".

L'orde religiós assumirà part del cost

El govern espanyol, que ha gestionat i s'ha fet càrrec dels costos de la repatriació, iniciarà els tràmits perquè l'ordre religiós de Sant Joan de Déu, a la qual pertanyen els dos religiosos, n'assumeixi els costos o, com a mínim, una part. "Ara ho ha gestionat el govern i, a partir d'aquest moment, l'orde assumirà els costos que hagi d'assumir per haver demanat la repatriació", ha explicat Vinuesa.

Davant la insistència dels mitjans de comunicació, la directora general de Salut Pública ha insistit que "qui ha sol·licitat la repatriació" és l'orde religiós i ha dit que "desconeix" el cost exacte de la repatriació.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut