Washington

Segona onada de bombardejos dels Estats Units sobre posicions jihadistes al nord de l'Iraq

S'ha prohibit les aerolínies nord-americanes sobrevolar l'Iraq pels riscos que comporta el "conflicte armat"

RedaccióActualitzat

Onze anys després de la invasió de l'Iraq, l'administració nordamericana torna a involucrar-se al país àrab davant l'avenç imparable dels jihadistes al nord i la seva proximitat amb la capital del Kurdistan, Erbil.

Els Estats Units ha fet una segona onada de raïds aeris sobre posicions jihadistes de l'Estat Islàmic al nord de l'Iraq. Segons el Pentàgon, els objectius han estat diversos punts estratègics on els islamistes havien desplegat armament pesant.

Els Estats Units seguiran atacant els jihadistes de l'Estat Islàmic al nord de l'Iraq mentre sigui necessari. Així ho ha assegurat la Casa Blanca.

L'objectiu d'aquesta intervenció és ajudar les milícies kurdes a reconquerir territori al nord de l'Iraq, i Washington compta amb el suport, entre d'altres, de França i el Regne Unit. És a dir, és una operació que Estats Units no vol que s'allargui gaire en el temps i que compta amb l'aval internacional.

Amb els raïds aeris Washington diu que també vol protegir els ciutadans nord-americans a la zona. Un portaveu del Pentàgon ha explicat que la situació s'ha estudiat durant molt de temps.

A més, Barack Obama ha autoritzat els atacs aeris selectius per combatre l'avanç dels jihadistes sunnites que amenacen les minories religioses i que han provocat milers de desplaçats i una situació de crisi humanitària. Aquesta matinada, avions militars nortamericans han llençat paquets amb menjar i aigua embotellada, per donar suport als col·lectius de refugiats.

L'Administració Federal d'Aviació (FAA) dels Estats Units ha prohibit a les aerolínies nord-americanes sobrevolar l'Iraq. Hi veu massa perill pel "conflicte armat" que es viu al país àrab.

Primera onada de raïds aeris

Dos avions militars han disparat bombes guiades per làser contra l'artilleria dels jihadistes. En un missatge al seu compte de Twitter, el portaveu del Pentàgon, l'almirall John Kirby, ha explicat que, abans del bombardeig, l'artilleria de l'Estat Islàmic havia disparat contra les forces kurdes que defensen Irbil, capital del Kurdistan iraquià, on "hi ha personal nord-americà".

Obama ha descartat enviar tropes de combat nord-americanes a la regió, i assegura que no deixarà que els Estats Units es vegin arrossegats a una altra guerra.

"Vaig arribar al govern, en part, per posar fi a la guerra de l'Iraq i fer tornar els nostres soldats a casa. Això és el que hem fet. I, com a comandant en cap, no permetré que els Estats Units tornin a una guerra a l'Iraq."

A l'Iraq hi ha encara uns 700 soldats nord-americans, 450 dels quals protegeixen instal·lacions de l'ambaixada i oficines pròximes a l'aeroport. La resta operen com a assessors del govern dels EUA.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut