Andorra la Vella

Andorra podria retenir informació sobre els Pujol si es demostra que la UDEF va pagar per aconseguir-la

Si es demostrés que la UDEF ha pagat per aconseguir les dades bancàries dels Pujol, la llei vigent a Andorra eximiria el banc d'enviar la informació financera a Espanya.

RedaccióActualitzat

Des de fa uns anys, els bancs andorrans estan obligats a facilitar informació sobre titulars i comptes si hi ha un requeriment justificat de l'estat espanyol; tant si es tracta de la Banca Privada d'Andorra i les dades de la família Pujol com d'una altra entitat i de qualsevol altre client.

Ara bé, els primers indicis fiables s'han d'obtenir de manera legal, sense vulnerar el secret bancari. Si es demostrés que la UDEF ha pagat per aconseguir les dades bancàries dels Pujol -una tesi que, segons fonts consultades per TV3, podria ser molt probable- la llei vigent a Andorra eximiria el banc d'enviar la informació financera a Espanya; una informació que, de tota manera, el cap de govern d'Andorra, Antoni Martí, diu que ningú del govern espanyol no li ha requerit.

El govern i la banca andorrana callen sobre les possibles repercussions negatives que les informacions aparegudes sobre la família Pujol puguin tenir en la seva activitat econòmica. El sector es troba en un moment en què vol deixar enrere definitivament l'etiqueta de paradís fiscal i continuar garantint que els dipòsits no declarats són segurs.

Marc Vilallonga, professor del màster sobre Fiscalitat Andorrana de la Universitat d'Andorra, avisa que "com menys se surt als diaris, doncs molt millor. Hi ha moltes maneres de fer negoci".

"Andorra el que té clar és una estratègia de transparència, d'homologació, és a dir ser competitius, però dintre del marc que permeti l'entorn de la Unió Europea, l'entorn de l'OCDE,  i fugint d'una estratègia basada en l'engany, en el frau i no complint els estàndards del Primer Món."

Els experts insisteixen a dir que tenir diners a l'estranger no és delicte. No declarar-los a Espanya, sí. I ja hi ha hagut moviments per estalviar-se problemes en el futur. En aquest sentit, s'han detectat moltes regularitzacions, perquè l'obligació de declarar els béns a l'estranger no prescriu mai.

I més quan, d'aquí a uns anys, els països de la Unió Europea, però també Andorra, Suïssa i Luxemburg, intercanviaran informació tributària de manera automàtica. Ara bé, hi continuarà havent productes financers, com les assegurances, que no entraran en les llistes que s'enviaran a les autoritats fiscals de cada país.

Serà una manera de mantenir diners a l'estranger de manera opaca, però legal, sense tenir-los en la mena de paradisos fiscals que ara coneixem.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut