Barcelona

ERC i la CUP avisen que seria "un engany" fer la consulta més tard del 9-N

Alfred Bosch diu que no pot ser que "un paper" del Consitucional pesi més que l'opinió majoritària dels catalans i David Fernàndez avisa el govern que el referèndum és "irrenunciable"

RedaccióActualitzat

Ni Esquerra Republicana ni la CUP estan disposades a endarrerir la consulta sobiranista més enllà del 9 de novembre, tal com ha insinuat aquest dimarts al matí la vicepresidenta del govern, Joana Ortega. El líder republicà al Congrés dels Diputats i alcaldable per Barcelona, Alfred Bosch, ha dit que fer el referèndum més tard del 9-N seria "un engany al poble català". En la mateixa línia, el diputat de la CUP David Fernàndez ha rebutjat qualsevol "imposició" de l'Estat per vetar la consulta i ha avisat al govern que el referèndum és "irrenunciable".

"Ja en tenim un, per què volem un altre 9 de novembre?", es preguntava Bosch en declaracions a Europa Press. El representant d'ERC ha volgut deixar clar que no preveuen un pla B: "Qui mana és el poble de Catalunya, que ha deixat molt clar el seu desig de forma majoritària al carrer i a les urnes".

No convocar la consulta, segons Bosch, no només comporta enganyar el poble sinó que seria una violació de l'acord que les forces polítiques a favor del dret a decidir (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP) van firmar l'any passat. "No parlem d'un tema jurídic, sinó d'un procés polític col·lectiu", ha conclòs l'alcaldable per Barcelona.

Bosch també ha respost a l'advertència velada d'Ortega, que ha dit que "no hi ha cap força política amb vocació de govern que empenyi a actuar al marge de la llei". El líder d'ERC a Madrid ha assenyalat que no pot ser que "un paper" firmat pel president del Tribunal Consitucional pesi més que l'opinió majoritària dels catalans.

També des d'ERC ha deixat sentir les seves reaccions el diputat al Congrés Joan Tardà, que ha acusat Ortega de "desmobilitzar" la ciutadania de cara a la consulta, una "irresponsabilitat a tenir en compte algun dia", segons ell. Ha estat a través de Twitter, on també ha fet una piulada que diu així:

 


La CUP creu que un canvi de data és "inútil"

David Fernàndez ha avisat a CiU que el supòsit d'ajornar la consulta se situaria "fora de l'acord" al qual van arribar els partits proconsulta i "en contra" del mandat popular. El diputat de la CUP considera que canviar la data és "inútil" perquè l'Estat "no canviarà la seva actitud".

Fernàndez, que exigeix un "posicionament clar" als partits favorables al dret a decidir, veu amb "molta preocupació" els missatges que s'estan llançant els darrers dies des de les files de CiU i del govern en relació amb el 9 de novembre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut