Iraq

L'Estat Islàmic perpetra una massacre de 400 persones a l'Iraq i 700 a Síria

Mentrestant, avions no tripulats dels EUA han bombardejat l'àrea pròxima a la presa de Mossul, controlada per l'ISIL

RedaccióActualitzat

Els Estats Units ja no van a mitges tintes i han començat una operació decidida contra l'ISIL, després que l'Estat Islàmic ha perpetrat una massacre contra la minoria yazidita.

Els extremistes han matat una vuitantena de yazidites que no s'han volgut convertir a l'islam i han segrestat un nombre indeterminat de dones i criatures i, com a resposta, avions no tripulats nord-americans estan bombardejant zones estratègiques pròximes a la presa de Mossul, controlada per l'ISIL.

Però, més tard, fonts oficials han confirmat, també, la mort de 312 habitants de la població iraquiana de Kocho, al nord del país, en mans de l'Estat Islàmic.

L'operació contra l'ISIL ha de permetre que els kurds recuperin la presa de Mossul i, per això, els "peshmerga" (soldats kurds) es preparen per executar l'assalt terrestre un cop l'ofensiva nord-americana els aplani el terreny.

Un d'aquests "peshmerga" ha assegurat que Washington està duent a terme l'acció més intensa des que fa una setmana va començar a fer  atacs selectius a l'Iraq després de l'avanç de l'ISIL al nord del país i la presa de diverses ciutats per part dels jihadistes.

En el camp diplomàtic, per mirar de frenar l'avanç dels jihadistes, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha aprovat una sèrie de mesures que inclouen la possibilitat de sancionar els estats que ajudin amb diners o armes els grups islamistes com l'ISIL.

En canvi, a l'altre bàndol, la Unió Europea ha donat llibertat perquè cada estat membre decideixi si envia o no armes als kurds que els planten cara. El ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha defensat l'entrega d'armes, però amb matisos. Diu que s'ha de sotmetre a la consideració del govern.

Mentrestant, l'Iraq fa passes per donar estabilitat al nou govern. Importants líders tribals i clergues sunnites han assegurat que faran costat al nou executiu del primer ministre xiïta, Haider al-Abadi. A canvi, però, reclamen que respectin els drets de les seves minories.

També matances a Síria

D'altra banda, els jihadistes de l'Estat Islàmic que participen en la guerra a Síria, han matat en quinze dies més de 700 membres d'una tribu que va intentar rebel·lar-se contra la seva autoritat en una regió de l'est, segons ha informat una ONG siriana.
De les 700 morts de la tribu Chaïtat, 100 són combatents armats i la resta civils, ha concretat l'Observatori Sirià de Drets Humans. Totes aquestes persones van morir en diversos pobles de la província de Deir Ezzor, majoritàriament controlada per l'Estat Islàmic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut