Columna de fum a la Franja de Gaza, després d'atacs aeris de l'exèrcit israelià. (Foto: Reuters)
Columna de fum a la Franja de Gaza, després d'atacs aeris de l'exèrcit israelià. (Foto: Reuters)
Gaza

Israel i Hamas s'acusen mútuament de la ruptura de la treva i de frustrar el diàleg negociador

Almenys tres palestins han mort i una quarantena han resultat ferits en els nous bombardejos israelians sobre Gaza, mentre que els coets llançats per Hamas arriben a diverses ciutats d'Israel

RedaccióActualitzat

La prolongació de 24 hores de la treva entre Hamas i Israel ha acabat, oficialment, a les onze de la nit d'aquest dimarts. En realitat, però, l'alto el foc s'havia trencat hores abans, quan des de la franja de Gaza s'han llançat coets i Israel ha respost amb atacs aeris. S'esvaeixen així les esperances d'arribar a un acord sobre un alto el foc després de l'inici de l'operació Marge Protector el 8 de juliol.

El cap de la delegació palestina al Caire, Azzam al-Ahmed, ha proclamat que "l'alto el foc ha mort i Israel n'és el responsable" poc després de la mitjanit, hora local, moment en què expirava la treva. Per la seva banda, un portaveu del govern Netanyahu ha rebutjat les acusacions palestines i ha advertit que el llançament de coets des de Gaza "fa impossible la continuació de les negociacions".

Tres palestins morts

Almenys tres palestins han mort i una quarantena han resultat ferits en els nous bombardejos israelians sobre Gaza. Entre les víctimes mortals hi ha un nen i una dona.

Paral·lelament, les Brigades d'Ezzedin al-Qassam, el braç armat de Hamas, han difós un missatge reclamant l'autoria d'haver disparat diversos coets sobre Tel Aviv, en resposta als atacs aeris. Hamas, però, ha negat ser responsable del llançament dels primers quatre míssils que han trencat la treva.

Prop de quaranta coets han caigut a diverses ciutats del voltant de Tel Aviv, la majoria dels quals han caigut en descampats. A més, molts projectils han estat interceptats per l'escut antimíssils "Cúpula d'acer". Un dels coets ha caigut prop de l'aeroport internacional Ben Gurion i les alarmes antiaèries han sonat també a la ciutat de Jerusalem.

Acusacions mútues

Israel i el moviment islamista Hamas s'han acusat mútuament de trencar la treva que feia vuit dies que estava en vigor a Gaza. Poc després de les cinc de la tarda, hora local, i enmig de denúncies palestines d'un "desinterès" per part de la delegació israeliana, tres coets provinents de Gaza han explotat en descampats propers a Beersheva. Gairebé immediatament, caces bombarders israelians han atacat zones properes a la localitat septentrional de Beit Lahia i altres punts de la Franja. Segons fonts palestines, almenys dos nens haurien resultat lleument ferits a la ciutat de Rafah.

Davant d'aquest repunt de la violència, molts ciutadans de Gaza han recollit les seves pertinences i han tornat a les úniques àrees que consideren segures: les escoles de l'ONU.

Israel abandona la negociació

Segons publica la premsa israeliana, després de l'intercanvi bèl·lic d'aquest dimarts a la tarda, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha ordenat a la seva delegació que abandoni la mesa negociadora a Egipte i tornés a Israel. Tot i així, les negociacions no es consideren trencades.

Al Caire, la delegació palestina ha reconegut l'existència de grans complicacions i ha afirmat estar a l'espera de la resposta israeliana a la proposta d'alto el foc presentada per Egipte. "La delegació israeliana està intentant imposar allò que vol i això és impossible que els palestins ho acceptem", ha advertit el dirigent d'Al-Fatah Azam al-Ahmed.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut