Donetsk

La Creu Roja rep garanties de seguretat per iniciar l'operació humanitària a l'est d'Ucraïna

El combats no s'aturen i en les últimes 24 hores han mort almenys 34 civils

RedaccióActualitzat

Els combats a la regió de Donetsk entre les forces governamentals ucraïneses i les milícies separatistes prorusses continuen. Almenys 34 civils han mort en les últimes vint-i-quatre hores, segons el Departament de Sanitat del govern regional, lleial a Kíev.

La situació per a la població civil podria millorar una mica, després que el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha rebut garanties de seguretat per poder participar en l'entrega de l'ajuda humanitària enviada per Rússia. "Un equip d'avançada" ha entrat a l'est d'Ucraïna" aquest dimecres al matí. "L'equip està supervisant les condicions del camí i la situació general", han informat fonts de l'organització.

Els delegats de la Creu Roja estan establint contactes relacionats amb el pas del comboi rus, format per més de 260 camions que transporten més de 2.000 tones d'aliments, aigua i altres articles essencials. Els camions russos entraran en grups de trenta a Ucraïna, després de ser inspeccionats a la frontera per agents de duanes.

El comboi va sortir de Moscou ara fa vuit dies i des de fa sis es troba a escassos quilòmetres de la frontera amb Ucraïna, a la regió de Rostov, esperant que Moscou i Kíev resolguin els seus múltiples desacords en relació a la cooperació humanitària.

Una de les condicions d'Ucraïna era que la Creu Roja assumeixi la responsabilitat de la càrrega un cop al seu territori. En les intenses negociacions entre la Creu Roja i els responsables dels governs de Rússia i Ucraïna es va acordar que a cada camió en direcció a la regió de Lugansk hi hauria un representant de l'organització humanitària.

Aquesta ciutat, a uns 70 quilòmetres de la frontera, ha estat, juntament amb Donetsk, el lloc on s'han establert les milícies separatistes prorusses, que van arribar a prendre el control de totes dues regions. Més de la meitat de la població de Lugansk ha marxat a causa de l'assetjament que pateix. No hi serveis bàsics, ni aigua i els aliments també escassegen. El conflicte a la zona oriental d'Ucraïna ha fet que 155.000 persones es converteixin en desplaçats interns i que 733.000 fugin a la veïna Rússia. Les víctimes mortals del conflicte es xifren en més de 2.000 morts i 5.000 ferits.

La reconstrucció costarà milers de milions de dòlars

El primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, ha assegurat que la reconstrucció de les infraestructures públiques i els habitatges destruïts per la guerra a Donetsk i Lugansk costarà milers de milions de dòlars.

"El foc d'artilleria dels terroristes es corregeix des de Rússia. Disparen contra els objectius més sensibles de la infraestructura ucraïnesa: mines, i xarxes elèctriques, xarxa ferroviària, ponts i comunicacions", ha denunciat. El país "perd cada dia potencial econòmic" pel conflicte armat.

Kíev espera rebre en les pròximes setmanes el segon tram del crèdit de 17.000 milions de dòlars concedit a Ucraïna pel Fons Monetari Internacional (FMI) a finals d'abril. L'FMI va condicionar els diners que el país posés en marxa reformes econòmiques estructurals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut