La Guaiana Francesa

El mal temps obliga a ajornar el llançament dels primers satèl·lits del sistema de navegació europeu Galileu

La xarxa de navegació via satèl·lit Galileu és un dels projectes més importants de l'Agència Europea de l'Espai i podria substituir l'actual sistema GPS, controlat per Washington, abans de 2020

RedaccióActualitzat

Les males condicions meteorològiques han obligat a ajornar el llançament dels primers satèl·lits de la xarxa de navegació Galileu, un dels projectes més importants de l'Agència Europea de l'Espai. A dos quarts de tres estava previst que s'enlairés un coet Soiuz del port espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa, amb la primera parella de satèl·lits totalment operatius a bord, batejats amb els noms de Doresa i Milena per una votació escolar organitzada per l'ESA, però el mal temps ho ha impedit.

La xarxa Galileu és un dels projectes més ambiciosos de l'Agència Europea de l'Espai i, abans de l'any 2020, podria substituir l'actual sistema GPS, controlat per Washington i vinculat a usos militars. L'objectiu: crear un sistema global de navegació per satèl·lit d'ús estrictament civil que alliberi Europa de la dependència de la xarxa GPS nord-americana. El projecte ha hagut de superar tota mena d'entrebancs econòmics i polítics, i arriba, finalment, amb un mínim de quatre anys de retard i un sobrecost considerable sobre les previsions inicials.

El 2005 i el 2008 es van enlairar els dos primers satèl·lits experimentals, anomenats Giove, i el 2011 i el 2012 es van llançar quatre satèl·lits de Validació Orbital (IOV) que el 12 de març del 2013 van realitzar, amb èxit, les primeres geolocalitzacions. Aquest dijous havien de sortir cap a l'espai els dos primers satèl·lits totalment operacionals (FOC), que s'han fabricat a Alemanya, pesen 730 quilos cadascun i se situaran en una òrbita geoestacionària a 23.222 quilòmetres de la Terra, prop de quatre hores després que es pugui enlairar.

Encara no hi ha data per a l'enlairament d'aquests dos primers satèl·lits, però abans que acabi l'any se n'hi volen afegir un parell més. El pla és enviar a l'espai periòdicament entre sis i vuit satèl·lits cada any fins a completar entre el 2018 i el 2020 una xarxa de trenta aparells que garanteixin la cobertura global i una precisió més gran que la del GPS actual.

Un cop entri en funcionament, el sistema Galileu serà d'ús lliure i gratuït per a qualsevol persona que tingui el dispositiu adequat, i tindrà també una aplicació comercial xifrada i un servei de recerca i salvament. Galileu coexistirà amb el GPS nord-americà i també amb la xarxa russa de navegació via satèl·lit Glonass i amb la xinesa Beidou.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut