La cantant colombiana Shakira en el videoclip de "Loca".
La cantant colombiana Shakira en el videoclip de "Loca".
Redacció

La cançó "Loca" de Shakira és un plagi

Un jutge de Nova York confirma que el tema de la cantant colombiana és una versió d'un tema del dominicà Ramón Arias Vázquez

RedaccióActualitzat

La cançó "Loca" de Shakira és un plagi. És el que ha sentenciat un jutge de Nova York, que confirma que el "hit" de la cantant colombiana està copiat d'un tema que el dominicà Ramón Arias Vásquez va escriure els anys 90.

Segons el jutge, "Loca" de Shakira es basa en la versió més recent d'un altre dominicà, Edward Bello Pou, "El Cata", que va ser el primer de plagiar el compositor original i, per tant, també ha vulnerat les lleis sobre propietat intel·lectual. 

La resolució del jutge nord-americà només afecta la versió en castellà de la cançó de Shakira, no pas l'anglesa, en la qual no veu proves de plagi.

El músic dominicà Ramón Arias Vásquez, a qui un jutge de Nova York ha donat la raó en considerar que el tema "Loca" popularitzat per que Shakira i Edward Bello "El Cata" és un plagi d'una cançó seva, creu que la cantant colombiana "és innocent" perquè "ella va pensar que havia comprat la cançó al seu autor". Així ho ha explicat Arias Vásquez a la Radio Cadena Nacional de Colòmbia. "No puc culpar-la perquè ell [Edward Bello 'El Cata'] es va atribuir l'autoria de 'Loca'", diu Arias Vásquez, més conegut com a Tribi Mambo.

Segons Tribi Mambo, Shakira "no va copiar la cançó, sinó que va adquirir els drets a algú que es va fer passar pel seu propietari". El plagi existeix, tal com determina el jutge, però el músic dominicà en fa responsable El Cata, que ja fa anys va intentar negociar la propietat de la cançó.

El jutge de Nova York que ha fallat a favor d'Arias Vásquez ha valorat com a prova un enregistrament de Tribi Mambo del 1998. "La cançó encara no es pot escoltar a YouTube perquè l'enregistrament era un casset i estava molt deteriorat, i l'hem hagut d'anar polint perquè es pogués sentir nítidament", explica el músic.

I ara la versió d'El Cata.

 

El jutge Alvin Hellerstein ha ordenat ara a les parts que es tornin a asseure a negociar i que abans del 29 d'agost presentin davant del tribunal "un document conjunt que estableixi quins danys s'ha ocasionat a la productora Mayimba.

El videoclip d'aquest "single" de Shakira, del disc "Sale el sol", es va rodar l'estiu del 2010 justament a Barcelona. I es dóna la circumstància que aleshores ja es va generar polèmica perquè hi apareixia la cantant en moto per la ciutat sense casc.

Anar al contingut